Serghei Lavrov: Rusia va face totul pentru „a trezi la realitate” NATO și UE

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov
19 ianuarie 2023, 19:08

La aproape 11 luni de la invadarea Ucrainei, Rusia prezintă din ce în ce mai mult acest război propriului popor ca pe o luptă existenţială cu Occidentul.

CITEȘTE și Patriarhul Kirill: Înfrângerea Rusiei în Ucraina ar putea duce la sfârşitul lumii. Dumnezeu nu va abandona pământul rus

În comentarii televizate, Serghei Lavrov a declarat că Moscova va încerca să-i dezobişnuiască pe politicienii occidentali de atitudinea lor „încrezută” şi „colonială” faţă de Rusia.

„Sperăm că se va produce o trezire la realitate”, a spus Lavrov. „Vom face tot ce ne stă în putere astfel încât colegii noştri din NATO şi UE să-şi revină cât mai curând posibil”, a adăugat el.

Şeful diplomaţiei ruse a făcut aceste declaraţii în cursul unei vizite în Belarus, aliatul cel mai apropiat al Moscovei. Minskul organizează exerciţii aeriene cu Rusia în această săptămână, parte a unei serii lungi de activităţi militare comune, ce au stârnit îngrijorarea Ucrainei că preşedintele Vladimir Putin ar putea să încerce din nou să atragă Belarus în război.

„Avem o poziţie comună cu privire la obiectivele care trebuie atinse şi cum să ne asigurăm că nici Rusia şi nici Belarus nu sunt ameninţate de vecinii noştri – fie că este vorba de Ucraina sau de oricine altcineva”, a afirmat Lavrov într-o declaraţie după întâlnirea cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

În acelaşi timp, Belarusul a anunţat că miniştrii Apărării din cele două ţări au vorbit la telefon.

Exerciţiile aeriene comune au început luni şi urmează să se desfăşoare până la 1 februarie, utilizând toate aeroporturile militare din Belarus, care susţine că aplicaţiile au un caracter pur defensiv.

Ucraina a avertizat în repetate rânduri cu privire la posibile atacuri dinspre teritoriul Belarusului, iar preşedintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că forţele ucrainene trebuie să fie pregătite la frontieră.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite