Serghei Lavrov-Rex Tillerson, negocieri maraton la Moscova. SUA și Rusia au rămas cu opinii diferite în privința atacului chimic din Siria

13 aprilie 2017, 09:35

ORA 13:00 Siria, Coreea de Nord, Ucraina, Orientul Mijlociu au fost doar câteva subiecte analizate minuțios de Lavrov și Tillerson pe parcursul unor negocieri maraton, finalizate și cu o primire la Kremlin. Chiar dacă la finalul întreverderilor lui Tillerson cu autoritățile ruse au rămas destul de multe divergențe, cele două părți sunt de acord că la ora actuală nivelul de încredere este extrem de scăzut.

Se va crea un grup de lucru care va inventaria asperitățile care există în relațiile bilaterale.

„Am propus să reluăm contactele pe linia reprezentanţilor Preşedinţiei Rusiei, Administraţiei SUA dar şi pe linia unor instituţii speciale.Noi susţinem asemenea contacte. Am simţit că rezultatul unor asemenea eforturi duce la crearea unui astfel de canal”, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Siria a fost tema centrală de discuții. Atacul chimic de la Idlib este perceput diferit la Moscova și Washington.

Moscova insistă pe o anchetă amănunțită, cu implicarea Organizației ONU pentru interzicerea armelor chimice – singura autoritate care se poate pronunța în acest caz.

Plecarea lui Assad de la putere într-un mod organizat și încuviințat de toate entitățile din Siria ar fi o soluție susținută de Statele Unite și comunitatea internațională, la care Rusia ar putea adera, declara Rex Tillerson, miercuri seară, la Moscova.

Situatia din Ucraina a fost și ea abordată. Dezvoltarea relațiilor ruso-americane și slăbirea sancțiunilor depind în mare măsură de progresele în acest dosar și punerea în practică a Acordurilor de la Minsk – a fost un alt mesaj clar pe care Tillerson l-a transmis oficialilor ruși.

ORA 08:00 Chiar și după atât de multe ore de discuții în capitala rusă, Moscova și Washingtonul au rămas cu opinii diferite în privința atacului chimic de la Idlib. Statele Unite sunt convinse că este vina exclusivă a regimului de la Damasc, în schimb Rusia insistă pe o anchetă minuțioasă care să fie demarată și condusă de Organizația ONU privind Interzicerea Armelor Chimice.

Din perspectiva Statelor Unite, susţinem că faptele pe care le avem sunt concludente- recentul atac cu arme chimice din Siria a fost  planificat, regizat şi executat de forţele regimului sirian şi suntem destul de siguri de faptul că acesta este doar cel mai recent dintr-o serie de atacuri în care regimul Assad a folosit arme chimice, a spus secretarul de stat american, Rex Tillerson.

Moscova rămâne pe alte poziții, și anume: un dialog intersirian, urmat de o perioadă de tranziție, timp în care să fie adoptată o nouă Constituție. Lavrov a scos de mai multe ori în evidență haosul creat în regiune după ce au fost înlăturați dictatori din alte state.

În afara luptei împotriva terorismului în Siria şi în întrega regiune, avem un interes comun pentru a ajunge la soluţionarea acestei crize politice extrem de complicate, a afirmat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

A fost abordată și situația din Ucraina însă la conferința de presă a fost amintită sumar cu accent doar pe punerea în practică a acordurilor de la Minsk.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite