Serghei Lavrov: Rusia îşi doreşte relaţii „respectuoase” cu SUA. Şeful Consiliului de securitate rus: Nu vrem război

Ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov
Ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov
30 ianuarie 2022, 13:34

„Vrem relaţii bune, echitabile, reciproc respectuoase şi egale cu SUA, la fel ca în cazul oricărei alte ţări din lume”, a declarat Lavrov în cadrul unui interviu transmis duminică la televiziunea rusă.

El a subliniat totuşi că Rusia „nu vrea să rămână într-o poziţie în care securitatea este încălcată cu regularitate”. „De fiecare dată se dovedeşte că linia pe care (ţările NATO) trebuie să o apere se deplasează mai mult spre est. Acum, ea s-a apropiat deja de Ucraina”, a afirmat el.

Potrivit lui Serghei Lavrov, o aderare a Ucrainei la NATO ar aduce o atingere gravă relaţiilor dintre occidentali şi Rusia. Moscova va continua deci să încerce „să obţină nu numai asigurări, angajamente politice pe hârtie, ci şi garanţii juridice constrângătoare” care vor ţine cont de „interesele legitime” ale Rusiei.

El a precizat că Moscova va trimite pe viitor ţărilor NATO şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) „o cerere oficială în care îi îndemnăm să precizeze cum intenţionează să-şi respecte angajamentele de a nu-şi întări securitatea în detrimentul securităţii altora”.

Şeful Consiliului de securitate rus, Nikolai Patruşev, a dat asigurări la rândul său că Moscova nu ameninţă Ucraina.

Nu vrem război. Şi nu avem nevoie deloc de aşa ceva. Cei care îl impun, în special occidentalii, îşi continuă propriile scheme egoiste„, a declarat el, citat de agenţiile de presă ruse.

În pofida afirmaţiilor responsabililor ruşi, Ucraina le-a cerut sâmbătă occidentalilor să rămână „fermi” faţă de Moscova. Mai multe ţări, între care SUA, Regatul Unit şi Franţa, au anunţat trimiterea de noi militari în Europa de Est.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite