Serena Williams își ia rămas bun de la tenis: Nu mi-am dorit niciodată să aleg între tenis și familie, este cel mai greu lucru. Tenisul a fost viața mea

9 august 2022, 16:51

„În această dimineață,  eram cu fiica mea, Olympia, care împlinește cinci ani luna aceasta, pe drum să-i facem pașaportul  înainte de o călătorie în Europa. Suntem în mașina mea, iar ea îmi ține telefonul în mână, folosind o aplicație educațională interactivă care îi place. Vocea robotului îi pune o întrebare: Ce vrei să fii când vei fi mare? Ea nu știe că ascult, dar pot auzi răspunsul pe care îl șoptește la telefon”: Vreau să fiu  soră mai mare.

Astfel începe articolul emoționant în care marea jucătoare americană anunță că retragerea ei din tenis este una iminentă. De 23 de ori campioană de Mare Șlem la simplu, Serena spune că acesta este un moment deosebit de dureros pentru ea,  că niciodată nu a vrut să fie nevoită să aleagă între tenis și familie și că „nu este drept” că trebuie să facă asta. Amintind că era însărcinată în două luni când a câștigat Australian Open în 2017, marea campioană spune că urmează să împlinească 41 de ani, vrea să aibă încă un copil  și este momentul „să renunțe la ceva”.

„Sunt aici să vă spun că evoluez departe de tenis, spre alte lucruri care sunt importante pentru mine. Acum câțiva ani am înființat în liniște Serena Ventures, o firmă de capital de risc. La scurt timp după aceea, mi-am întemeiat o familie. Vreau să măresc acea familie”, mărturisește Serena, care subliniază cât de dureros este pentru ea acest moment și cât de greu îi este să facă acest pas.

„Știu că mulți oameni sunt încântați și așteaptă cu nerăbdare să se retragă și chiar mi-aș dori să mă simt și eu așa. Ashleigh Barty era  numărul unu în lume când a părăsit sportul în martie și cred că s-a simțit cu adevărat pregătită să meargă mai departe. Caroline Wozniacki, care este una dintre cele mai bune prietene ale mele, a avut  un sentiment de ușurare când s-a retras în 2020. Îi admir pe acești oameni, dar voi fi sinceră. Nu este  nicio fericire  pentru mine. Știu că nu este un lucru obișnuit să spun asta, dar simt o mare durere. Este cel mai greu lucru pe care mi l-aș fi putut imagina vreodată. Nu-mi place. Urăsc că trebuie să fiu la această răscruce. Îmi tot spun, aș vrea să-mi fie ușor, dar nu este. Sunt sfâșiată: nu vreau să se termine, dar în același timp sunt pregătită pentru ceea ce urmează. Nu știu cum voi putea să mă uit la această revistă când va apărea, știind că acesta este sfârșitul unei povești care a început în Compton, California, cu o fetiță de culoare care voia  doar să joaca tenis. Acest sport mi-a dat atât de mult. Îmi place să câștig. Îmi place lupta. Îmi place să mă distrez. Nu sunt sigură că fiecare jucător vede așa, dar îmi place aspectul de performanță al sportului  – să pot distra oamenii săptămână după săptămână. Unele dintre cele mai fericite momente din viața mea le-am petrecut așteptând pe acel hol din Melbourne și ieșind în Rod Laver Arena cu căștile și încercând să rămân concentrată și să ascund zgomotul, dar încă simțind energia mulțimii. Meciuri de noapte pe stadionul Arthur Ashe din Flushing Meadows. Lovirea unui as la punctul de set. Tenisul a fost toată viața mea.

Serena nu a anunțat explicit data retragerii sau care va fi ultimul ei turneu, dar sunt  indicii că US Open ar putea fi turneul de adio.

„Din păcate, nu am fost pregătită să câștig Wimbledon anul acesta. Și nu știu dacă voi fi pregătită să câștig la New York. Dar am de gând să încerc”, spune campioana, care dă de înțeles că nu își dorește ca momentul să fie marcat în mod special pe teren: „Nu caut un moment ceremonial, final, pe teren. Sunt groaznică  la a-mi lua rămas-bun, e cel mai greu lucru din lume.

Serena Williams, care pe 26 septembrie împlinește 41 de ani, a făcut o pauză de tenis de un an, după Wimbledon 2021. Ea a revenit anul acesta la turneul londonez, unde a fost eliminată în primul tur de franţuzoaica Harmony Tan, iar acum participă la turneul WTA 1000 de la Toronto, unde este calificată în turul al doilea.

Legendara jucătoare de tenis,  fost lider mondial, este în prezent pe locul 407.

Serena a câștigat în carieră 23 de titluri de Grand Slam la simplu:  câte 7 la Australian Open și Wimbledon, 6 la US Open și 3 la Roland Garros.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite