Serbia și Elveția au primit primele doze din vaccinul Pfizer-BioNTech. Cine are prioritate la vaccinare

Serbia și Elveția au primit primele doze din vaccinul Pfizer-BioNTech
Serbia și Elveția au primit primele doze din vaccinul Pfizer-BioNTech
22 decembrie 2020, 18:59

Serbia, a cărei autoritate de avizare a medicamentelor a autorizat vineri importul vaccinului Pfizer-BioNTech, este prima ţară din Balcanii de Vest care a cumpărat un vaccin anti-COVID. Au ajuns 4.875 de doze, iar în ianuarie vor fi livrate încă 21.000.

Imunizarea va începe probabil săptămâna viitoare cu

rezidenţii din azilurile de bătrâni.

Ţară candidată la aderarea la UE, dar care îşi întreţine cu grijă relaţiile cu Moscova şi Beijingul, Serbia contează şi pe vaccinul rus Sputnik V şi pe cel al gigantului chinez al medicamentului Sinopharm.

„Aşteptăm anumite cantităţi din aceste trei vaccinuri spre sfârşitul anului”, a declarat recent premierul sârb Ana Brnabic.

Circa 20 de doze de vaccin Sputnik V au fost livrate Serbiei la începutul lui decembrie pentru teste de laborator, dar acesta nu a obţinut încă undă verde din partea agenţiei de medicamente.

Autorităţile sârbe au anunţat că ţara va achiziţiona progresiv în 2021 1,8 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Până în prezent, peste 300.000 de persoane au fost contaminate cu COVID-19 în Serbia şi aproape 2.800 dintre acestea au murit.

Elveţia a primit marţi primele doze de vaccin anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech şi va demara în curând o campanie naţională de vaccinare.

Inițial, 107.000 de doze vor fi distribuite în cantoanele elveţiene, iar prioritate au vârstnicii, din 4 ianuarie.

Livrările suplimentare de 250.000 de doze pe lună şi aprobarea probabilă a altor vaccinuri aflate în prezent în etapa de analiză oferă speranţa ca orice persoană din Elveţia care doreşte să primească un vaccin în regim de gratuitate să poată să beneficieze de acesta până la jumătatea anului 2021, au anunţat oficialii elveţieni din domeniul sănătăţii.

Numărul cazurilor de COVID-19 din Elveţia şi din Liechtenstein a depăşit pragul de 400.000, iar bilanţul deceselor este de peste 6.000.

Elveţia a semnat un contract cu alianţa Pfizer-BioNTech pentru a primi 3 milioane de doze de vaccin, suficiente pentru a oferi unui număr de 1,5 milioane de rezidenţi cele două doze, administrate la un interval de trei săptămâni.

În total, Elveţia a comandat 15 milioane de doze de la diverşi producători de vaccinuri anti-COVID-19, inclusiv în virtutea unor contracte semnate cu companiile Moderna şi AstraZeneca.

(sursa: Agerpres)

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite