Separatiștii vor crearea unui stat nou – Mica Rusie – și federalizarea Ucrainei

22 iulie 2017, 18:17

Rebelii din Doneţk, Lugansk şi reprezentanţi ai altor regiuni ucrainene vor forma un stat – numit Mica Rusie -, cu capitală la Doneţk. Rebelii lucrează acum la textul Constituţiei, care va fi supusă aprobării printr-un referendum.  

Liderul separatist, Alexander Zakharchenko, a spus că Mica Rusie se vrea un stat succesor al Ucrainei. Anunţul surpriză pune şi mai mult sub semnul întrebării Acordurile de la Minsk prin care se doreşte încetarea focului în Donbas, fostul centru industrial al Ucrainei şi readucerea regiunilor Doneţk şi Lugansk sub controlul Kievului.

Peste 10.000 de oameni au murit în lupte după ce rebeli susţinuţi de Moscova au preluat controlul asupra estului Ucrainei în aprilie 2014, în urmă anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia.

Separatiştii proruşi din Donbas au încercat iniţial să se alipească Rusiei, însă Kremlinul nu a efectuat şi această anexare. Mica Rusie este numele pe care îl purta o parte din Donbas în timpul Imperiului Ţarist.

Preşedintele Petro Poroşenko a respins ferm ideea şi a precizat că liderul autoproclamatei republici Donetsk este marioneta Moscovei, dar Kremlinul a anunţat că nu are nici-o legătură cu declaraţia care a fost strict iniţiativa separatiştilor din Donețk.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite