Sentința în dosarul Gala Bute: Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare, iar Rudel Obreja la 5 ani

5 iunie 2018, 08:16

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, marţi, să menţină pedeapsa primită de Elena Udrea în primă instanţă şi să o condamne definitiv pe Elena Udrea, aflată în prezent în Costa Rica, la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”.

Judecătorii au găsit-o vinovată pe Elena Udrea de luare de mită și abuz în serviciu, și au respins cererea ei de a repune procesul pe rol. La puțin timp după publicarea deciziei, ea a reacționat pe Facebook. Udrea susține că „Sistemul încă există și funcționează. Protocoalele și culoarele din justiție sunt în continuare eficiente, sunt încă judecători și procurori care execută ordinele și comenzile generalilor SRI.”

În postare, Elena Udrea susține că nu a decis ce va face în continuare.

În schimb, apărătorul ei spune că va apela la toate căile extraordinare de atac, după ce magistrații vor publica motivarea deciziei.

Elena Udrea se află de jumătate de an în Costa Rica. Înainte să plece din țară, Udrea susținea, pe holurile instanței supreme, că dosarul este făcut la comandă.

Dosarul a fost trimis în judecată în 2015. Elena Udrea a fost acuzată că a atribuit, în calitate de ministru, contacte preferențiale mai multor firme, inclusiv celei deținute de Rudel Obreja, prin care a fost organizată Gala Bute. Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obeja, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită și evaziune fiscală.

Cătălin Tolontan, jurnalistul de la investigația căruia a pornit ancheta în cazul „Gala Bute”, spune că li s-a făcut dreptate cetățenilor români.

Celelalte pedepse în dosar sunt: Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, trei ani de închisoare cu executare; Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, un an şi şase luni cu suspendare; Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere; Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, trei ani de închisoare cu suspendare, şi Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme, doi ani şi şase luni cu suspendare.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă