Seniorii norvegieni învaţă la judo cum să cadă în siguranţă

Bătrânii din Norvegia s-au apucat de judo. Nu pentru autoapărare ci pentru  autoconservare. Persoanele în vârstă participă la cursuri speciale unde  învață cum să cadă fără să se lovească.

19 Februarie 2020, 18:05 (actualizat 20 Februarie 2020, 14:53) |

Acest antrenor de judo din Norvegia conduce o clasă specială. La cursuri nu predă tehnici de luptă ci își concentrează atenția pe cum să cazi în cel mai sigur mod. Iar elevii sunt exclusiv persoane în vârstă.

Eirik Lein Strand, antrenor de judo: Publicul nostru ţintă, cei de 65 de ani sau mai mult. Cel mai în vârstă are 86 de ani. Deocamdată, avem aici 16 participanţi.

Nu puține persoane în vârstă se tem să aibă o viață socială activă de teama unor accidente care i-ar putea lăsa cu sechele. Mai ales în anotimpul rece când deplasarea pe zăpadă și gheață este o provocare pentru oricine.

Aceste cursuri sunt menite să le redea încrederea. La o lecție a participat și premierul Norvegiei care a testat pe propria piele cum trebuie să cadă corect.

Erna Solberg, premierul Norvegiei: "Teama de a ieşi din casă înseamnă o mai mare izolare. E important să te simţi în siguranţă, să te poţi mişca în voie şi să fi mai relaxat la posibilitatea că o să cazi. Să nu te răneşti când cazi, înseamnă pur şi simplu o mai mare libertate."

Fracturile sunt cu atât mai periculoase și mai frecvente cu cât o persoană avansează în vârstă. Prin judo, seniorii norvegieni speră să le evite pe cât de mult posibil.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 14°C 13°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 12°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI