Senatul a stabilit pragul pentru abuzul în serviciu, pedepsit cu închisoare, la 250.000 de lei

29 martie 2023, 14:09

Laura Codruţa Kovesi a anunţat că Parchetul European va sesiza Comisia Europeană dacă pragul va fi votat şi de deputaţi.

‘PSD rămâne consecvent şi vă vota în Cameră doar ceea ce recomandă profesioniştii’, a precizat Marcel Ciolacu. Şi cere ministrului Justiţiei să prezinte o variantă de reglementare adecvată pragului valoric pentru abuz în serviciu. iar prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, cere imperativ colegilor deputaţi să corecteze varianta votată şi susţine că PNL nu vrea introducerea unui prag pentru abuz în serviciu.

Ministerul Justiției va susține un prag de 9000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu

Amendametul de astăzi pentru Codul Penal a fost propus de parlamentarii Coaliţiei, aşa cum ar fi fost primit de la conducerile PSD şi PNL, potrivit preşedintelui comisiei care a aprobat propunerea.

Proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală a fost făcut pentru a pune în acord legile penale cu deciziile Curţii Constituţionale din ultimiii 10 ani. Modificarea a fost şi o condiţie pentru ridicarea Mercanismului de Cooperare și Verificare şi reprezintă şi o solicitare a Comisiei Europene pentru accesarea următoarei tranşe din PNRR.

Cu toate acestea, proiectul de lege asumat iniţial de Guvern nu conţinea amendamentul care dezincriminează practic infracţiunea de abuz în serviciu cu prejudiciu mai mic de 50.000 de euro.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului: În momentul în care actul respectiv a plecat din Guvern nu avea acea prevedere, introdusă prin amendament. Cu siguranță la nivelul Parlamentului puteți să primiți acest răspuns.

Decizia amendamentului buclucaş ar fi fost luată duminică seară.

Cristian Niculescu Țâgâlaș (PNL), preşedintele Comisiei Juridice din Senat:  Duminică seară, am fost anunţat că s-au adoptat anumite decizii cu privire la modificarea Codului Penal. M-au sunat de la partid. Aşa cum e normal să fiu informat. Luni am fost sunat şi contactat de către reprezentanţii forului de conducere din cadrul coaliţiei şi mi s-au pus la dispoziţie amendamentele. Ele au fost elaborate, comunicate luni membrilor Comisiei Juridice şi de la putere şi de la opoziţie. Toată lumea a avut toate aceste amendamente comunicate.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022, a fost aprobat de Senat cu 79 de voturi „pentru”, 25 „împotrivă” şi 11 abţineri.

Senatul este prima cameră sesizată, proiectul urmând să meargă apoi la dezbateri în Camera Deputaţilor.

„Fapta funcţionarului public, care cu ştiinţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege (…) ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. Dispoziţiile privind condiţia ca paguba să fie mai mare de 250.000 lei nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârşit o fracţiune de abuz în serviciu ori pe neglijenţă în serviciu, într-un interval de cinci ani de la data rămânerii definitive a hotărâri judecătoreşti de condamnare”, se arată într-un amendament adoptat de Senat.

Potrivit aceluiaşi proiect, cu aceeaşi pedeapsă (închisoare de la 2 la 7 ani) se sancţionează şi fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV SIDA.

Proiectul de lege va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Opoziţia critică în termeni duri amendamentele adoptate

Stelian Ion (USR), fost ministru al Justiţiei: Astăzi în Senatul României, s-a legiferat hoţia, s-a legiferat abuzul și toți funcționarii publici au semnalul acesta, că pot abuza, pot cauza prejudicii de câte 49 de mii de euro, pentru că nu vor răspunde decât contravenţional.

Dragoş Pîslaru, copreşedinte REPER, acuză partidele din coaliţie că au adoptat în Senat „fosta OUG 13” şi anunţă un protest în Piaţa Victoriei.

„Dragnea, foştii tăi elevi te-au depăşit. Ce n-ai reuşit în 2017, au făcut acum moştenitorii tăi. PSD, PNL şi UDMR au trecut AZI în Senat fosta OUG 13. Abuzul în serviciu este dezincriminat dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică 50.000 euro. Practic, dacă furi 49.999 euro, eşti ok, nu eşti cercetat penal. Ca idee, atât costă un apartament cu două camere în provincie sau o garsonieră în Bucureşti. Diseară, colegii mei din REPER, dar şi oamenii care cred în valorile democraţiei, se strâng în Piaţa Victoriei să protesteze împotriva acestei mojicii. Ştiţi coregrafia din 2017, nu?”, a scris europarlamentarul, pe Facebook.

â

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, îi acuză pe liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi pe cel al PSD, Marcel Ciolacu, că „vor să dea liber la furat până la 250.000 de lei”, după ce Senatul a adoptat un proiect conform căruia pragul pentru abuzul în serviciu se stabileşte la această sumă.

„Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă vor să dea liber la furat până în 250.000 de lei. PSD şi PNL au votat la Senat un nou prag la abuzul în serviciu. Comiţi un prejudiciu de 250.000 de lei? Ai scăpat. E legea care ne-a scos în stradă, cu sutele de mii, în 2017. E legea pe care am oprit-o atunci. Aşa cum trebuie să facem şi acum. Urmează Camera Deputaţilor şi ne vom lupta să nu treacă aşa ceva. Vă chem alături de mine şi USR să punem presiune pe coaliţia asta a hoţiei şi sărăciei”, a scris Drulă, pe Facebook.

Turcan: Pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu este o greşeală care trebuie corectată la Camera Deputaţilor

Pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu este o greşeală care trebuie corectată la Camera Deputaţilor, a declarat miercuri deputatul liberal Raluca Turcan.

„Pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu este o greşeală care trebuie corectată la Camera Deputaţilor. Există două decizii ale CCR care prevăd că este nevoie de un „prag valoric al pagubei” şi o „anumită intensitate a vătămării”, dar soluţia este să fixăm un plafon modic”, a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă