Senatul a respins ordonanţa care le interzice managerilor de spitale să aibă funcţii de conducere în partide

18 ianuarie 2017, 21:37

Ordonanţa care părea că va putea schimba regulile nescrise prin care se împărţeau funcţii în sistemul sanitar a fost rapid respinsă de Senat. Au fost 52 de voturi „pentru” şi doar 28 s-au opus anulării.

06,07 Ordonanţa prevedea că oricine putea deveni managerul unui spital clinic, nu doar cadrele universitare sau medicii primari. De asemenea, şefii spitalelor nu aveau voie să conducă, administreze sau controleze partide politice. Restricţii erau şi pentru rudele de până la gradul patru ale managerilor. Acestea nu aveau voie să deţină părţi sociale în societăţi comerciale care aveau legătură cu spitalul 06,34

De asemenea, managerii erau obligaţi să nu aibă alte activităţi în intervalul 8-16 şi nu aveau voie să desfăşoare activităţi didactice sau de cercetare ştiinţifică finanţate de furnizori ai spitalului. Iar şefii secţiilor erau obligaţi să susţină un concurs.

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a reacţionat dur: „JAFUL ale carui rezultate le vezi acum in sanatate nu s-a facut doar din Ministerul Sanatatii si de la sediile partidelor! JAFUL cel mai mare s-a facut in spitale. BANII TAI au fost furati de manageri CORUPTI, de manageri NUMITI POLITIC, de ei si de PRIETENII LOR din partid, universitate, etc. Spitalul este institutia cu rol de PALNIE in sistem… palnia in care se toarna bani de la CNAS, bani de investitii de la MS, bani de investitii de la primarii si consilii judetene, bani din fondurile europene, bani care SE SCURG catre FIRME PRIETENE Si DE FAMILIE! […] Daca ei vor avea nevoie, vor merge in strainatate. Cand tu sau ai tai veti avea nevoie, va trebui sa impingi la deal un bolovan imens. Daca vei avea resursele sa il impingi, te vei salva. Daca nu, te va strivi, pe tine sau pe cei dragi tie.”

Rectorii universităţilor sunt mulţumiţi de decizia senatorilor. Ei ceruseră, de altfel, fostei conduceri a ministerului Sănătăţii să nu adopte ordonanţa.

Dar alţi medici s-au declarat chiar şocaţi de votul senatorilor.

În acest caz votul final aparţine Camerei Deputaţilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite