Senatul a adoptat un proiect de lege privind exercitarea profesiei de bonă

Conform unui proiect de lege, adoptat de Senat, cei care angajează bone trebuie să le întocmească un dosar personal, pentru a nu fi amendați.

08 Iunie 2022, 14:25 (actualizat 08 Iunie 2022, 14:33) Știrile TVR |
Senatul României

Senatul a adoptat, miercuri, cu 93 de voturi "pentru" şi un vot "împotrivă", un proiect de lege care prevede că persoanele juridice şi fizice, în calitate de angajator, au obligaţia de a întocmi un dosar personal pentru fiecare dintre bonele încadrate cu contract individual de muncă, de a-l păstra în bune condiţii la sediu/domiciliu, precum şi de a-l prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora.

Conform proiectului, constituie contravenţie neîntocmirea dosarului personal şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 6.000 lei.

"Persoanele juridice şi fizice prevăzute la art. 7 lit. a) şi a1), în calitate de angajator, au obligaţia de a întocmi un dosar personal pentru fiecare dintre bonele încadrate cu contract individual de muncă, de a-l păstra în bune condiţii la sediu/domiciliu, precum şi de a-l prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora. (...) Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii prevăzute la alin. (1) se fac de inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă", se arată în proiect.

Documentele de la dosar

Dosarul personal al bonei trebuie să cuprindă următoarele documente: contractul individual de muncă, certificatul de calificare profesională sau diploma, certificatul sau alt titlu de bonă recunoscut sau echivalat, cazierul judiciar, adeverinţa medicală care atestă că este aptă din punct de vedere medical, raportul de evaluare psihologică eliberat de către un psiholog cu drept de liberă practică din care să reiasă că persoana este aptă din punct de vedere psihologic să exercite profesia de bonă, certificat de integritate comportamentală.

Potrivit proiectului, exercitarea profesiei de bonă se poate realiza în condiţiile prevăzute de Legea nr. 167/2014 şi de către persoanele care au dobândit calificarea de babysitter anterior intrării în vigoare a prezentei legi.

Guvernul este iniţiatorul proiectului. Proiectul de lege are caracter ordinar, Senatul fiind prima cameră sesizată.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 29°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 26°C 25°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 27°C 28°C
BRASOV 25°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI