Ministrul de Finanțe este prima țintă a social democraților proaspăt intrați în opoziție. Moțiunea simplă depusă de senatorii PSD a întrunit un vot la limită, cu 3 peste numărul celor care au respins-o. PSD îi reproșează noului ministru că a făcut declarații iresponsabile, cu efecte economice în ultima lună. Şi Cîţu îi acuză că au ştiut de multă vreme unde va ajunge deficitul și nu au făcut nimic. El amenință cu documente care ar arăta că PSD nu ar fi aplicat legea pensiilor în 2020.
Opoziția cere demisia ministrului Florin Cîţu. Susține că a făcut declarații iresponsabile și periculoase, care au provocat probleme economice majore, precum existența unor găuri în buget, care vor duce deficitul la peste 4% din PIB.
Florin Cîțu spune că are dovezi că predecesorul său, Eugen Teodorovici, și fostul premier știau din prima jumătate a anului că deficitul va ajunge la 4%, dar nu au luat măsuri.
De la discuții despre cifre și teorii economice, senatorii au ajuns la jigniri.
Luni seară, la o diferență de 3 voturi, moțiunea simplă a fost votată. A primit 59 voturi "pentru" și 56 voturi "contra". Au fost înregistrate două abţineri.
Ludovic Orban a anunțat că nu îl va demite pe ministrul de Finanțe. Premierul a afirmat că PSD e ultimul partid care își poate exprima părerea pe tema finanțelor, după ce a făcut praf bugetul în ultimii 3 ani.
"Ar fi culmea să accept ca ministrul Finanțelor din Guvernul PNL să fie judecat de cei care au făcut praf bugetul în ultimii 3 ani de zile. Ultimul partid care poate exprima o opinie pe tema finanțelor publice ale României este PSD, care și-a bătut joc de finanțe și a făcut praf bugetul. Asta este o mișcare politicianistă ieftină. În mod normal, domnul Teodorovici, care este inițiatorul acestei moțiuni, ar trebui să dea seamă prin altă parte pentru dezastrul bugetar pe care l-a lăsat. Sunt foarte mulțumit de colaborarea cu ministrul Finanțelor și sub nicio formă nu am de gând să iau o decizie legată de domnul ministru", a spus Ludovic Orban, întrebat ce măsuri va lua după ce Senatul a adoptat moțiunea simplă la adresa lui Florin Cîțu.
Bugetul pentru acest an ar fi trebuit să se încheie cu un deficit de 2,8% din PIB, dar guvernul Orban a anunțat că, din cauza veniturilor mai mici decât cele prognozate și a cheltuielilor neachitate, va ajunge la 4,4% din PIB.
ACTUALIZARE Florin Cîțu a declarat că, dacă PNL îi va cere să facă un pas în spate, atunci va demisiona.
"Vom vedea care este decizia. Dacă partidul îmi va spune să fac un pas în spate, bineînțeles că voi demisiona. Dezbaterea nu a avut nicio legătură cu ceea ce am făcut la minister, a fost o dezbatere despre postările mele de pe Facebook", a spus Florin Cîțu după vot.
Moțiunea "Guvernare PNL, numele tău este austeritate" a fost iniţiată de 41 de senatori de la PSD.
"Nu, nu aveam de gând să recurgem la acest instrument democratic de sancţionare a activităţii unui guvern şi a unui ministru de Finanţe decât după o perioadă de activitate, o perioadă de documentare, de analiză şi decizie, şi mai puţin de comentarii, aluzii şi speculaţii publice făcute chiar din interiorul unei instituţii respectabile a statului - Ministerul Finanţelor Publice. Însă domnul Cîţu, în calitate de ministru, şi-a permis să facă declaraţii hazardate şi iresponsabile doar pentru a servi unor comenzi politice ale partidului pe care îl reprezintă într-un moment cu maximă expunere publică - campania electorală pentru prezidenţiale", se precizează în moţiunea simplă semnată de grupul parlamentar al PSD din Senat.
Potrivit documentului, singura "certitudine" după învestirea Guvernului Orban şi instalarea lui Florin Cîţu la Finanţe "este, în acest moment, scăderea leului în raport cu euro şi dolarul american, ceea ce se va traduce pentru populaţia României în creşterea facturilor, a preţurilor bunurilor şi tarifelor la servicii, a ratelor la creditele bancare şi inflaţie".
În moţiune se mai afirmă că "indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,03%, cel mai mare nivel din ultima lună, potrivit datelor publicate, luni, 2 decembrie, de Banca Naţională a României (BNR). Vineri, ROBOR la 3 luni a stagnat la 2,99%. Luni, acest indice a urcat la 3,03%, cel mai mare nivel din 29 octombrie, când a fost tot 3,03%". Astfel, luna noiembrie a venit cu recorduri de depreciere a monedei naţionale, iar principala cauză este inconştienţa declaraţiilor publice făcute de domnul Cîţu din postura de ministru de Finanţe".
Dacă adoptarea unei moţiuni de cenzură atrage după sine căderea Guvernului, moţiunile simple adoptate împotriva membrilor Cabinetului nu conduc la revocare şi nu îi obligă pe aceştia să demisioneze.