Senatul s-a întrunit în regim de urgență și a respins legea privind autonomia Ținutului Secuiesc. Toți senatorii UDMR au votat pentru autonomie

Scena politică s-a activat azi! În plină pandemie, scandalul s-a iscat după ce deputații au uitat că se apropie termenul de aprobare tacită pentru un proiect care ar fi dat autonomie așa numitului Ținut Secuiesc. Șeful statului a lansat acuzații dure la adresa PSD, iar Senatul a fost convocat de urgență pentru a-l respinge. Doar senatorii UDMR l-au votat. Între timp, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a fost sesizat și anunță că vă analiza declarațiile șefului statului.

29 Aprilie 2020, 08:46 (actualizat 30 Aprilie 2020, 08:31) Știrile TVR |
Fără autonomie pentru secui
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Declarația președintelui a provocat o adevărată undă de șoc în clasa politică. Liderii PSD și UDMR au explicat că nu au nicio înțelegere de a trece proiectul de autonomie și îi cer socoteală președintelui și premierului.

De altfel, proiectul care prevedea autonomia Ținutului Secuiesc a fost respins fară probleme în Senat. Toate partidele, cu execeptia UDMR au votat împotrivă.

Președintele Iohannis a avut și un aliat neașteptat în această dispută. Fostul premier, Viorica Dancilă i-a cerut demisia lui Marcel Ciolacu din fruntea PSD pe motiv de iresponsabilitate. Este a patra oara în ultimii ani când UDMR promovează fară succes un act normativ legat de autonomie. Cel de anul acesta prevedea acordarea autonomiei Ținutului Secuiesc, format din județele Harghita, Covasna și o parte a județului Mureș.

_______________________________________

FILMUL ZILEI DE ASTĂZI

Senatorii au respins miercuri, cu 126 de voturi împotrivă si 9 voturi pentru proiectul de lege care prevedea autonomia așa-numitului Ținut Secuiesc, care a creat scandal la nivel politic. Cu excepția UDMR, toate partidele parlamentare au votat împotriva inițiativei legislative. Proiectul fusese adoptat tacit de către Camera Deputaților.

Klaus Iohannis a avut o intervenție dură în care a acuzat PSD a făcut o înțelegere cu UDMR pentru a trece tacit prin Camera Deputaților proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc.

"În timp ce noi ne luptăm cu pandemia de coronavirus, ne luptăm pentru viețile românilor, PSD se luptă să dea Ardealul maghiarilor", a acuzat președintele Iohannis.

Șeful statului a subliniat că nu va accepta un astfel de proiect de lege cât el va fi președinte.

ACTUALIZARE Senatul, întrunit într-o ședință de urgență, a respins cu majoritate de voturi legea privind autonomia Ținutului Secuiesc, adoptată anterior tacit de Camera Deputaților. S-au înregistrat 9 voturi pentru autonomie și 126 împotrivă.

ACTUALIZARE: Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că președintele Camerei Deputaților trebuia să pună pe ordinea de zi proiectul legii privind autonomia Ținutului Secuiesc, care a fost adoptat tacit de deputați. Șeful Guvernului spune că liberalii vor vota împotriva proiectului la Senat.

Șeful Guvernului spune că liberalii vor vota împotriva proiectului la Senat.

„Preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele PSD, în loc să facă conferinţă de presă în care să lanseze ameninţări la adresa mea, ar fi trebuit în conformitate cu regulamentul Camerei Deputaţilor să pună pe ordinea de zi a plenului acest proiect pentru a fi respins, cu atât mai mult cu cât procedura era îndeplinită. Exista un raport negativ privitor la acest proiect de lege”, a declarat Orban.

ACTUALIZARE: Senatorii se întrunesc astăzi, de la ora 14.00, în ședință de plen pentru respingerea propunerii legislative care prevede autonomia Ținutului Secuiesc.

________________________________________________________

„Ţinutul Secuiesc devine o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României”, se arată în proiectul de lege iniţiat de deputaţii UDMR Zsolt-Istvan Biro şi József-György Kulcsar-Terza.

Iniţiatorii susţin că înfiinţarea regiunii autonome este o expresie a identităţii istorice a zonei şi va asigura egalitatea de şanse a cetăţenilor şi protecţia identităţii naţionale maghiare.

„În limitele legii, este de dorit transferarea în competenţa regiunii şi a unor sarcini care aparţin unor competenţe naţionale. Regiunea trebuie să dispună de mijloacele necesare realizării acestui scop”, se mai arată în proiectul de lege adoptat tacit de Camera Deputaților.

Ţinutul Secuiesc, care ar urma să fie compus din judeţele Covasna, Harghita precum şi „scaunul istoric Mureş”, ar avea un preşedinte cu mandat de patru ani.

„În Ţinutul Secuiesc limba maghiară are acelaşi statut ca şi limba oficială a statului. Toţi cetăţenii domiciliaţi sau rezidenţi în Ţinutul Secuiesc au dreptul să folosească ambele limbi în condiţii egale, în viaţa privată şi cea publică, inclusiv în cadrul instituţiilor publice, precum şi în faţa autorităţilor publice, atât oral cât şi în scris”, conform proiectului de lege.

Proiectul de lege a ajuns la Senat, care va fi for decizional.

Prima reacție care critică adoptarea inițiativei a venit de la fostul premier Viorica Dăncilă care susține, într-o postare pe Facebook, că trecerea tacită a proiectului de lege nu arată doar „lipsa de profesionalism, cu și o inconștiență politică”.

În același timp, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a scris astăzi pe o rețea de socializare că PSD nu susține proiectul de lege.

”PSD va vota împotriva acestui proiect de lege și îl va respinge urgent la Senat, care e cameră decizională. De altfel, PSD a votat împotrivă și în comisiile de specialitate din Camera Deputaților. Acest proiect are numai rapoarte de respingere și avize negative. Acest proiect a fost introdus pe ordinea de zi cu raport de respingere”, ascris Ciolacu.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN POLITIC
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 29°C
IASI 29°C 28°C
CLUJ 26°C 25°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 27°C 28°C
BRASOV 24°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI