Senatorii discută legea dării în plată în cazul locuințelor cumpărate prin programul „Prima Casa”

11 decembrie 2018, 13:33

Senatorul Daniel Zamfir susține că peste 20 de mii de persoane au luat credite prin programul Prima casa și date fiind fluctuațiile indicelui ROBOR și aceste persoane ar putea ajunge în situația să nu mai poată plăti ratele.

El propune ca și aceste locuințe luate prin programul Prima casa să poată fi returnate băncilor în condițiile stabilite de Legea dării în plată, astfel încât datoriile acestor persoane să poată fi stinse prin returnarea locuințelor către bancă.

Importante sunt și amendamentele aduse legii de senatorul Daniel Zamfir, privind acel criteriu al impreviziunii, cel care stă la baza dării în plată. Și în funcție de îndeplinirea acestui criteriu, locuințele pot fi date băncilor și pot fi stinse datoriile. Senatorul vine cu o definiție mai clară a acestui criteriu, practic susține că, dacă locuința se depreciază cu mai mult de 50%, dacă valuta fluctuează cu mai mult de 20%, locuința ar putea fi returnată băncii, dar și dacă creditul reprezintă mult mai mult decât veniturile.

Reprezentanții băncilor susțin ca sistemul ar deveni imprevizibil, ba chiar că unele măsuri sunt neconstituționale, mai ales că toate acestea se vor aplica în mod automat fără a mai trece prin fața unui judecător. Reprezentanții băncilor spun că nu a fost făcut un studiu de impact și că ar putea chiar să afecteze ratingul de țară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Vom avea rate mai mici după scăderea ROBOR şi IRCC

Senatul a respins toate cele trei proiecte referitoare la autonomia Ţinutului Secuiesc

Marile frici economice ale anului. Ce se întâmplă cu economia globală