Reclama la jocurile de noroc, restricționată, nu eliminată. Mesajul „Joacă responsabil!” va fi înlocuit cu „Fii responsabil”

28 februarie 2023, 20:51

Proiectul de lege inițial, semnat de toate partidele cu excepția UDMR, propunea eliminarea reclamelor la jocuri de noroc. Inițiatorul a invocat printre motive decizia Organizației Mondiale a Sănătății, care a introdus dependență de jocuri de noroc printre afecțiunile psihice extrem de grave.

Adrian Cozma, deputat PNL, iniţiatorul proiectului de lege: În nicio țară civilizată nu vedeți așa ceva ce vedeți în București și în toate municipiile. Să vedeți pe toate clădirile, pe toate blocurile publicitate la jocurile de noroc.

Dar alți parlamentari liberali, în frunte cu Alina Gorghiu, au depus amendamente care nu mai interzic reclamele. Și le permit în audiovizual doar între orele 23 și 6 dimineață, cu excepția unor sigle în timpul evenimentelor sportive în direct. Iar mesajul Joacă responsabil! va fi înlocuit cu Fii responsabil.

Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului: Mai este un amendament și anume limitarea dimensiunilor la 30 de mp a panourilor sau structurilor publicitare în spații publice, cu condiția să nu promoveze premii. Acum sunt de ”ț” ori mai mari.

În comisiile juridică și de cultură din Senat, s-au contrat și reprezentanții societății civile cu cei apropiați industriei jocurilor de noroc.

Ana Racheleanu, reprezentant Asociaţia Declic: Vă cerem să eliminați reclama la jocurile de noroc. Reclama la jocurile de noroc funcționează ca un declanșator al poftei de joc.

Odeta Nistor, fost preşedinte al Oficiului Naţional al Jocurilor de Noroc: În urma interzicerii putem observa că operatorii legali au fost excluși din aceste piețe și s-a făcut loc unor operatori care vor trimite jucătorii români într-o piață neagră.

În comisii au votat pentru amendamente reprezentanții PNL, PSD și UDMR. Mai mult, înainte de vot cei 16 parlamentari social-democrați care inițial au sprijinit proiectul de lege și-au retras în bloc semnăturile.

Eugen Bejinariu, deputat PSD: Nu am fost foarte atent la proiectul pe care mi l-a propus un coleg de la PNL. M-a sunat şi preşedintele Federaţiei de Fotbal, m-a mai sunat şi nu ştiu cine şi mi-a spus că nu putem.

Reprezentanții opoziției spun că vor continua să ceară eliminarea reclamelor la jocurile de noroc.

Diana Stoica, deputat USR: Deși avem lideri marcanți PNL care ies și spun că susțin aceste inițitative, astăzi impun prin majoritatea pe care o au în aceste comisii amendamente prin care slăbesc de fapt puterea acestei legi.

Proiectul urmează să fie supus la vot în plenul Senatului, iar apoi va fi trimis la Camera Deputaților, for decizional.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă