Senatorii americani l-au achitat pe Donald Trump într-un proces de impeachment istoric. Șapte republicani au votat pentru condamnare

13 februarie 2021, 22:58

Rezultatul a fost a fost 57-43, cu șapte republicani votând pentru condamnarea fostului președinte, alături de democrați, notează CNN. Pentru condamnare, era nevoie de votul a două treimi dintre senatori, adică 67 de voturi.

Fostul preşedintele Donald Trump era judecat în cel de-al doilea proces de impeachment pentru „incitare la insurecţie” în timpul violențelor din 6 ianuarie de la Capitoliu.

Cei șapte republicani care au votat pentru condamnarea fostului președinte sunt:

Richard Burr

Bill Cassidy

Susan Collins

Lisa Murkowski

Mitt Romney

Ben Sasse

Pat Toomey

Pentru punerea sub acuzare erau necesare minimum 67 de voturi. Democrații și republicanii sunt la egalitate în Senat: fiecare partid deține câte 50 dintre cele 100 de mandate.

Pentru Donald Trump, este a doua achitare în tot atâtea proceduri de impeachment, caz unic în istoria Statelor Unite.

Pentru democraţi, miza era ca lui Donald Trump să i se interzică să mai deţină vreodată o funcţie publică.

În timpul pledoariilor, democrata Madeleine Dean din Pennsylvania a reiterat argumentul că susţinătorii lui Trump au crezut că acţionează la ordinul fostului preşedinte atunci când au luat cu asalt Capitoliul american pe 6 ianuarie.

Democratul Jamie Raskin, din Maryland, şi-a încheiat pledoaria cu un mesaj către senatori, afirmând că procesul de impeachment este mai mult despre „cine suntem noi” decât despre Trump.

„Acesta este aproape sigur modul în care istoria îşi va aminti de voi. Este aceasta America? Ce fel de Americă va fi? Literal, acest lucru este în mâinile voastre”, a spus Raskin.

„Este acum evident, fără nicio umbră de îndoială, că Trump a susţinut actele mulţimii agresive şi deci trebuie condamnat. Este chiar atât de simplu”, a mai spus şeful procurorilor democraţi în timpul rechizitoriului lung de aproape două ore.

Avocaţii lui Trump, care şi-au susţinut pledoaria finală după democraţii din Camera Reprezentanţilor, au argumentat că procesul nu ar fi trebuit să aibă loc pentru că Trump nu mai este şi au spus că remarcile sale de la adunarea care a precedat asaltul asupra Capitoliului sunt protejate de dreptul său constituţional la liberă exprimare.

Michael van der Veen, unul dintre avocaţii lui Trump, a spus că Trump nu a avut parte de o procedură standard şi că fostul preşedinte nu a incitat la violenţă.

„Nu contează câte înregistrări şocante vedem despre comportamentul acestor persoane şi cât de multă emoţie a fost injectată în acest proces, asta nu schimbă faptul că dl Trump este nevinovat de acuzaţiile care i se aduc. Actul de incitare nu a avut loc”, a spus el.

Democraţii au respins aceste argumente, inclusiv acuzaţia că fostul preşedinte nu a avut parte de o procedură standard.

„Nu poţi să pretinzi că nu ai avut parte de o procedură standard atunci când nu participi la proces”, a declarat deputatul democrat Joe Neguse.

Fostul preşedinte Donald Trump a refuzat să depună mărturie în cadrul procesului de impeachment.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite