Senat: Propunerea legislativă privind publicitatea audiovizuală pentru jocuri de noroc ar putea fi discutată miercuri în plen

Jocuri de noroc / Pixabay
Jocuri de noroc / Pixabay
27 februarie 2023, 15:26

Marţi, Comisiile juridică şi de cultură vor dezbate pentru raport propunerea legislativă şi vor analiza amendamentele propuse de preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, potrivit cărora sunt permise în acest interval doar „inserturile grafice ale mărcii, siglei sau altui simbol prin care se poate identifica titularul mărcii”, însoţite de mesajul „Joacă responsabil” şi de interdicţia participării la jocurile de noroc a persoanelor sub 18 ani.

Un alt amendament prevede că „formele de publicitate exterioară sunt permise dacă dimensiunile materialelor publicitare nu depăşesc, în mod individual, o suprafaţă de 30 de metri pătraţi” şi nu promovează premii în bani sau bunuri materiale.

Potrivit Alinei Gorghiu, dependenţa de jocuri de noroc şi pariuri este „îngrijorătoare”.

„Reclamele care se fac vrăjesc publicul tânăr şi îl duc captiv într-o direcţie din care va ieşi cu destinul frânt. (…) Îmi doresc să treacă repede de Senat şi să ajungă şi la Camera Deputaţilor pentru o analiză echilibrată care să ajute populaţia României să scape de o boală foarte periculoasă. Câştigul iluzoriu duce familiile, generaţia tânără într-un punct din care mulţi sfârşesc tragic”, a subliniat ea.

Gorghiu a adăugat că va coresponda cu Oficiul jocurilor de noroc să afle de ce nu sunt completate, potrivit legii, registre cu declaraţii potrivit cărora nu li se permite accesul tinerilor sub 18 ani în sălile de jocuri de noroc.

Preşedintele interimar al Senatului scria recent pe Facebook că sălile de jocuri de noroc „nu au ce să caute în apropierea şcolilor, grădiniţelor, locurilor de joacă pentru copii sau a parcurilor”.

„Mai bine prevenim decât să tratăm! Iar când subiectele sunt copiii şi tinerii sau privesc siguranţa, sănătatea şi educaţia lor, nu e loc de compromis. În acest sens, am semnat o propunere legislativă bună şi care, sper, să fie adoptată în Parlament cu celeritate. Mă refer la modificările OUG 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc (L859/2022). Statisticile pentru România privind dependenţa de jocuri de noroc şi pariuri sunt îngrijorătoare, iar fenomenul capătă amploare de la an la an. Pasivitatea nu este soluţia. Avem nevoie de legi clare care să protejeze acest segment al populaţiei extrem de vulnerabil. Nouă, celor din PNL, ne pasă şi vom pune umărul la orice iniţiativă care va ocroti copiii şi tinerii români”, transmitea Gorghiu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite