Semnificaţia zilei. Goethe, mereu actual

Când vorbim despre Goethe, gândul ne duce imediat la Faust, opera pe care scriitorul a început-o la 23 de ani şi a finalizat-o cu câteva luni înainte să moară, la 82 de ani. Pentru nemţi, Goethe a fost precum Shakespeare pentru englezi, iar până în ziua de azi, operele sale ne fascinează şi ne îndrumă.

28 August 2019, 08:28 (actualizat 28 August 2019, 08:58) |

Goethe a fost un romantic atipic. Nu avea nebunia de aventurier a lui Schiller si nici imoralitatea lui Byron. Era un om cu principii, cu educţie religioasă luterană, cu studii de drept și cu un simt dezvoltat al măsurii pe care, din păcate, îl pierde la finalul vieţii. S-a supărat la un moment dat pe Dumnezeu revoltat că într-un cutremur au murit şi vinovaţi, şi nevinovaţi, asta dovedind, în conceptia lui, atitudinea nedreaptă şi nepărintească a lui Dumnezeu. S-a arătat astfel în toată splendoarea lui de analfabet spiritual.

În viaţă a fost însă moderat şi realist. Bunul său prieten Schiller l-a chemat într-o zi să-i prezinte punerea în scenă a celebrei sale scrieri Wilhelm Tell. Când Goethe l-a întrebat cum va ilustra scena tragerii cu arcul în mărul de pe capul personajului, Schiller i-a răspuns simplu: o să caut un arcas iscusit. Om cu capul pe umar Goethe s-a chinuit ceva vreme să-şi convingă amicul să nu facă aşa ceva şi să apeleze la o metaforă scenică.

La finalul vieţii, Goethe s-a indrăgostit de  mica Margareta, în vârstă de 18 ani. Fata l-a refuzat pe motiv că era între ei o diferenţă de vârstă de 60 de ani. Iar Maestrul a murit trist înţelegând că Faust nu există, iar un deal cu Diavolul care să te facă din nou tânăr e o iluzie. Sufletul nu e de vânzare, nu are cautare pe piaţă.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C -3°C
IASI -4°C -3°C
CLUJ -8°C -8°C
CONSTANTA 1°C -3°C
CRAIOVA -1°C -2°C
BRASOV -6°C -8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI