Semnificaţia zilei. Povestea Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei

14 octombrie 2019, 08:23

Sfânta Parascheva s-a născut la Epivat, o cetățuie la Marea Marmara, pe lângă Constantinopol. Undeva în jurul anului o mie.

Sigur, a contat mult faptul că părinții erau credincioși și o duceau des la biserică. Însă, la zece ani, ascultând Evanghelia a auzit predica după Marcu: Cine vrea să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie.

Imediat, și-a împărțit hainele săracilor. Părinții s-au îngrijorat, mai ales că la fel făcuse și fratele ei mai mare care se călugărise cu numele de Eftimie.

La moartea părinților, Parascheva moștenește o avere uriașă pe care, în acord cu fratele ei, o împarte săracilor. Pleacă în Constantinopol, apoi la Ierusalim, pentru ca în final să se stabilească în pustiul Iordanului.

Moare, după ce în vis îi apare un înger care îi spune că i-a sosit ceasul și trebuie să se întoarcă acasă la Epivat. E îngropată într-un loc necunoscut, iar trupul ei neputrezit e descoperit, după zeci de ani, în groapa pe care o săpau pentru un marinar adus de valuri la țărm.

A ajuns să fie purtată prin Bulgaria, Serbia, la mai multe biserici, ultima dată fiind adăpostită de biserica Sf. Gheorghe din Fanar. Ceva însă o împiedică să rămână mai mult de câteva zeci de ani într-un loc.

În România a ajuns în 1641, grație domnitorul Vasile Lupu, care i-a așezat moaștele în biserica Trei Ierarhi pe care tocmai o construise în urmă cu doi ani. Peste un sfert de mileniu e mutată la catedrala mitropolitană din Iași, unde și astăzi e prăznuită la fiecare 14 octombrie. Vreme de o săptămâna, anual, la moaștele ei vin să se închine și să se roage sute de mii de pelerini.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite