Semnificaţia zilei. Poetul francez Paul Valery şi logica din spatele poeziei

Personajul zilei este poetul Paul Valery, cel care care ne dă o lecţie importantă: sensul versurilor este cel pe care îl simte fiecare cititor. Să îi cunoaştem povestea.

01 Noiembrie 2019, 08:36 (actualizat 01 Noiembrie 2019, 09:03) Știrile TVR |
Semnificația zilei: Paul Valery
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Deși n-a fost considerat niciodată un mare poet, Paul Valery a dat o explicație extrem de logică intenției poeziei. Pe care doar un teoretician veritabil al literaturii putea s-o facă.

"Versurile mele au sensul care li se dă în momentul lecturii. Ar fi o mare greșeală - care ar contrazice esența poeziei - să se afirme că fiecare poezie corespunde unei anumite intenții reale și unice a autorului"

Perfect adevărat. Autorul, în special poetul, nu se gândește în momentul în care scrie să transmită fix toate ideile pe care ulterior cititorii le extrag în urma lecturii. Ar fi culmea ca un poet să vină și să-și contrazică criticii care încearcă, în fel și chip, să-i deslușească textul și să le dea peste nas: Nu asta am vrut eu să spun, ci cu totul altceva!

Valery e extrem de onest și acceptă universalitatea poeziei și faptul că poetul transmite stări și emoții, nu îndrumări științifice. Iată un mic exemplu.

La poet: Urechea vorbeşte, Gura ascultă, Inteligenţa, luciditatea sunt acelea care produc şi visează; Somnul e acela care vede limpede; Imaginea şi fantasmele sunt acelea care privesc; Lipsa şi lacuna sunt acelea care creează.

Cam ceea ce spunea și Nichita Stănescu în NECUVINTELE. Nu citiți cuvântul poetului la propriu!

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI