Semnificația zilei: Povestea Europei, prinţesa sedusă de Zeus

Astăzi, de Ziua Europei, vă propunem o incursiune în Grecia Antică să aflăm povestea fetei care a dat numele continentului pe care trăim.

09 Mai 2019, 09:17 (actualizat 09 Mai 2019, 09:25) |
Prințesa care ne-a dat numele continentului
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Era odată o fată frumoasă și tânără cu picioare lungi, era blondă cu ochi albaștri care își ducea viața în locul în care se născuse. Fenicia. Adică undeva pe coasta Libanului și Siriei mediteraneene de astăzi.

Era prințesă, fiica regelui Agenor care domnea în Sidon, oraș port, cu tradiție comercială. Ca orice adolescentă era veselă și naivă și credea că viața e frumoasă.

La un moment dat, în timp ce se juca pe pajiște cu prietenele ei s-a întâmplat un lucru care avea să-i schimbe destinul. Zeus-Jupiter, stăpânul Olimp a vrut să aibă o relație cu ea. Ideea care i-a venit în cap a fost următoarea: să se transforme în taur (culmea, tot blond cu ochi albaștri) și să o facă pe fată să se suie în spinarea lui. Piece of cake, cum ar fi spus Zeus dac-ar fi fost englez! Fata s-a urcat pe spatele lui, iar omul a pornit în galop, s-a aruncat în Mediterană și a început să înoate. Degeaba a țipat fata, de pomană a trimis tatăl ei corăbii care să-l oprească pe agresor. Taurul a dus-o pe o insulă pustie. Acolo s-a făcut nevăzut.

Ca din întâmplare reapare sub forma unui tânăr superb, care se preface că nu înțelege nimic. Dialogul pe care mitologia îl omite trebuie să fi fost savuros: “Bună ziua, îi spune junele! Bună ziua! Ce face o domnișoară așa de frumoasă la ora asta pe o insulă relativ pustie? Uite m-a răpit un taur și m-a lăsat aici singură și înspăimîntată. Nu se poate, zice tânărul, ce taur total needucat ar face așa ceva? Nu se poate, insistă tânărul, să te lase singură pe această insulă practic nelocuită. S-ar putea, Doamne ferește, să vină cineva să profite de tine! Nu vrei să fii soția mea?” Îi propune el, evitând formularea pe care de regulă noi o marcam cu bip. Blonda acceptă tranzacția, iar din această împreunare bizară se nasc doi fii. Unul dintre ei va avea în mod ciudat legătură tot cu un taur. Vorbim de Minos, regele Cretei a cărui soție îi va naște un copil cu corp de om și cap de taur.

Mergem mai departe: Zeus, taurul, pleacă imperial și o lasă pe Afrodita, zeița la care tânăra se ruga să rezolve dandanaua. Ce credeti că îi spune fetei zeița Venus? Zice: Vezi că acela care te-a păcălit este stăpânul lumii, așa că fii mîndră!

Orice asemănare cu persoane din realitatea de azi este pur întâmplătoare. Să nu facem o omisiune impardonabilă! Pe fetișcana sedusă și abandonată o chema Europa. Dacă vă spune ceva numele! Și pe 9 mai e ziua ei. Culmea, în zodia Taurului!

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 16°C
IASI 15°C 17°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 13°C 14°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 12°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI