Semnificația zilei. Hariclea Darclée, iubită în lume, uitată în România

Personajul zilei de astăzi este o soprană care s-a născut în Brăila la sfârşitul secolului al XIX-lea şi a cântat pe cele mai mari scene din lume. A fost apreciată de Pucinni şi Verdi, dar s-a stins în sărăcie. Statul italian a plătit pentru înmormântarea ei într-un cimitir din Bucureşti pentru că românilor nu le-a păsat de ea.

10 Iunie 2019, 09:09 (actualizat 10 Iunie 2019, 09:16) |
Semnificația zilei. Hariclea Darclee
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Hariclea Darclée s-a născut la Brăila dintr-un tată moșier în Teleorman și o mamă rudă de sânge cu mavrocordații. Și-a petrecut copilăria la Turnu Măgurele.

Pe soprana noastră o știe toată lumea, nu are nevoie de introducere. Este prima interpretă a rolului Tosca, deci Puccini a ales-o pe ea pentru premiera din 1900 a celebrei sale opere. Ba mai mult rolul e scris special pentru vocea ei. Primul o remarcase însă Charles Gounod, care îi dă rolul Margaretei din opera sa Faust. Tot Gounod îi schimbă numele din Hariclea în Darclée.

Hariclea a cântat în toate marile teatre de operă de la Paris, Berlin, Florența, Milano, Roma, Monte Carlo, Moscova și Sankt Petersburg.

Verdi o plăcea extrem de tare și i-a făcut rost de multe contracte.

Oamenii o iubeau pentru vocea ei care îi permitea să cânte în registre extrem de variate. O numeau privighetoarea Carpaților, iar Regele Carol I i-a oferit ordinul "Bene Merente clasa I"

Și românii au iubit-o în felul lor. Haricleea a murit însă în mizerie, fără un șfanț fiindcă viile ei fuseseră distruse și nu mai avea sursă de venit. Nici bani de înmormântare n-a avut. Credeți c-a sărit cineva din România? Ați ghicit, nu! Ambasada Italiei a plătit funeraliile de la Bellu, din respect pentru cea care a încântat publicul italian vreme de trei decenii.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 2°C 6°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 4°C 6°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 1°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI