Semnificația zilei. Viața de film a părintelui Nicolae Bordașiu

Poate nu e la fel de cunoscut ca restul personajelor pe care vi le prezentăm, dar asta nu înseamnă că e mai puțin important, părintele Nicolae Bordașiu.

22 Mai 2019, 09:21 (actualizat 22 Mai 2019, 09:50) |
Povestea părintelui Bordașiu
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Un film după viață părintelui Nicolae Bordașiu ar putea să ia lejer premiu la Hollywood sau la Cannes. S-a născut lângă Oradea și în timpul dictatului de la Viena a fugit la Cluj. Apoi a revenit în locurile natale. Ca să plece ulterior la București unde a făcut Facultatea de Farmacie în paralel cu cea de Teologie ortodoxă.

A aderat la mișcarea Rugul Aprins, care propovăduia rugăciunea neîntreruptă, fapt care l-a adus în dizgrația autorităților comuniste. A fost condamnat, dar a fugit în zona Bihorului natal unde a pribegit vreme de 7 ani.

L-au ascuns cunoștințele și prietenii printre care se numără și părintele Arsenie Boca. După 7 ani, sătul să mai fugă, ca să nu-și mai pună prietenii în primejdie, s-a predat și a fost arestat și întemnițat vreme de 9 ani, cei mai mulți petrecuți la teribila închisoare din Aiud.

Despre umilințele suferite în închisoare a vorbit mereu cu o tristețe blândă. La fel și despre cele la care a fost supus și după ce a ieșit. Comuniștii l-au băgat în programul de reeducare. Pentru că era farmacist l-au pus să îngrijească animalele cobai la Institutul Cantacuzino.

Zile întregi a plâns curățând cuștile cu excremente. Până când într-o zi, Dumnezeu i-a auzit lacrimile și i l-a scos în cale pe Patriarhul Justinian Marina, care l-a hirotonit și l-a uns diacon și apoi preot.

Din 1981 a slujit cu mare credință la Biserica Sfântul Silvestru din București unde a fost vreme de opt ani paroh și de unde a și plecat anul trecut la Domnul.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 4°C
IASI 2°C 3°C
CLUJ 0°C -1°C
CONSTANTA 4°C 2°C
CRAIOVA 4°C 4°C
BRASOV -2°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI