Semnificația zilei. Franz Kafka, maestrul absurdului

Eticheta care i s-a pus lui Kafka (3 iulie 1883 - 3 iunie 1924), reprezentant al literaturii absurdului, e incorectă. Kafka n-a descris realități absurde. El e din contră vizionar.

03 Iulie 2019, 10:08 (actualizat 03 Iulie 2019, 10:30) |
Maestrul absurdului
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Avea studii înalte de drept și știa ce se întamplă la procese. Cea mai celebra scriere a lui, Procesul, nu e un roman absurd. E vorba despre un tânăr pe care îl chema K. Nici măcar el nu e personajul principal. Pe acest tânăr K îl iau de acasă doi bărbați care îl acuza de ceva. Dar n-am făcut nimic, zice K. N-are importanță, ceva tot ai făcut. Și îi intentează proces. Unul de durată. Pe sălile tribunalului K se întâlnește cu un alt acuzat care îl întreabă. De când ai procesul? De 6 luni. Vai, se miră insul. Ce proces tânar!

În acest moment ne dăm seama că procesul este personajul principal. E umanizat. E tânăr, nu bătrân. Mai lipsea să spună că e înalt, blond și cu ochi albaștri.

Kafka spune de fapt că toți suntem judecați și condamnați, de societate sau de divinitate, sau de destin, depinde cum vreți să-i spuneți. Și aici trebuie să citiți Metamorfozele.

Nici moartea lui Kafka, deși pare, n-a fost absurdă. A murit de foame, nu pentru că n-avea ce să mănânce, ci pentru că nu mai putea să înghită.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 22°C
IASI 19°C 20°C
CLUJ 15°C 19°C
CONSTANTA 15°C 16°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI