Semnificația zilei. Eugene O'Neil, povestea unui destin implacabil

Actor, căutător de aur, jurnalist, internat apoi la sanatoriu, a devenit unul dintre cei mai mari dramaturgi din lume şi a câştigat Pulitzerul şi premiul Nobel. Ca să fie povestea completă, şi-a dezmoştenit fiica pentru că s-a măritat cu Charlie Chaplin. Este vorba despre Eugene O'Neill.

16 Octombrie 2019, 08:33 (actualizat 16 Octombrie 2019, 09:11) |
Semnificația zilei. Eugene O'Neil
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ce a vrut sa ne arate exact Eugene O'Neill e că tragedia antică greacă e eternă. Tot ce se schimbă e decorul. Aceleași lucruri se pot întâmpla și pe câmpiile Aticii, ori în cetatea Spartei, dar și în mediu de sticlă și oțel pe verticală.

Ca și în "Oedip" și "Antigona", tema incestului, a blestemului ereditar și  a destinului implacabil apare frecvent în piesele lui, de pildă "Din jale se-ntrupează Electra", "Patima de sub ulmi" sau "Luna pentru cei dezmoșteniți".

O'Neil s-a născut într-o cameră de hotel în New York, dintr-un tată imigrant irlandez. Era actor și prinsese un rol în Contele de Monte Cristo, fapt care i-a adus ceva faimă și oarece bănuți. Așa că O'Neill a studiat la Princeton. N-a stat decât un an și a plecat să caute aur, apoi s-a făcut reporter.

Un an a fost internat într-un sanatoriu de tuberculoși, timp în care i-a citit pe marii dramaturgi europeni. Așa s-a apucat să scrie piese de teatru și a devenit cel mai mare dramaturg american.

A câștigat și Pulitzerul și Nobelul. În 1943 și-a dezmoștenit fiica, Oona care s-a măritat la doar 18 ani cu Charlie Chaplin, care avea 54. N-a mai vrut s-o vadă până a murit.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ -2°C 1°C
CONSTANTA 2°C 4°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV -2°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI