Semnificația zilei. 24 iunie, naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

24 iunie 2019, 08:18

Principala problemă a Sfântului Ioan Botezatorul a fost că, în general, a trebuit să demonstreze că nu era Ilie.

A fost un profet, cu certitudine, dar de multe ori întâlnim în evanghelii această întrebare. Cine ești tu? Ești Ilie, îl întreabă trimișii sinedriului? Nu, răspunde el, fiindcă nu avea autorizație să certifice acest lucru! Sunt glasul celui ce strigă în pustie: neteziți calea Domnului! Un prooroc tot trebuie să fii, ziceau fariseii. Sunt glasul celui ce strigă. Ioan mânca miere și lăcuste și îi boteza pe cei care voiau să se pocăiască. Era văr de-al doilea cu Iisus. Fecioara Maria era verișoară primară cu Elisabeta, mama lui Ioan. Povestea lui e binecunoscută, n-o reluam, nu vorbim despre tăierea capului.

L-a văzut pe Iisus și pe Duhul Sfânt pogorât asupra acestuia sub formă de porumbel. Totuși a vrut să se asigure și a trimis niște ucenici la el să-l întrebe. “Tu ești Acela care trebuia să vină sau să căutam pe altul?”

Iisus i-a răspuns amuzat în stilul lui parabolic: “mergeți și spuneți-i lui Ioan că orbii văd, șchiopii merg și leproșii sunt curați.”

Iisus știa cine e Ioan. Pe muntele Tabor, la Schimbarea la Față , apostolii l-au întrebat: “nu trebuia să vina mai întâi Ilie?” “Ilie a și venit, le-a răspuns Iisus, dar ei nu l-au văzut.” Și atunci, spune evanghelistul Matei, ei au înțeles că vorbea despre Ioan Botezătorul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite