Semnificația zilei | Ziua Mondială a Persoanelor Vârstnice

Ați auzit de multe ori cuvintele „vârstnic” sau „senior” folosite ca să se evite cuvântul „bătrân”. Ați auzit de asemnea de celebra scriere a lui Hemingway, „Bătrânul și marea”. Cum vă sună tradusă așa: „Persoana în vârstă și marea”? Ei bine, personajul nostru de astăzi este unul colectiv. Bătrânii. Să î icunoaștem, este ziua lor.

01 Octombrie 2019, 07:59 (actualizat 01 Octombrie 2019, 08:39) |
Semnificația zilei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Astăzi e Ziua Mondială a Vârstnicului. Adica a bătrânului. N-am înțeles niciodată de ce cu o pudibonderie bizară ne ferim de cuvântul “bătrân” și îl inlocuim cu “vârstnic”. Cu toate că vine din latină și e vechi de câteva mii de ani, cuvântul n-a căpătat decât în mintea noastră contorsionată de corectitudini politice conotații peiorative. Cuvântul  “bătrân” vine din latinescul “veteranus”.

Iar în română a ajuns prin betacizare “beteran”. Apoi prin elidarea vocalei intersilabice “e a” devenit “betran” iar modificările fonetice ulterioare l-au adus la forma “bătrân”. “Veteranus” spre deosebire de ”senectus” era “cel lăsat la vatră”. Își făcuse datoria față de Imperiu și acum i se cuveneau respect și odihnă.

Conotația de “înțelept”, “experimentat” există și la “veteran” și la “senect”. Iar de-a lungul istoriei multora li s-a zis “cel bătrân” în sens eminamente pozitiv. Mircea cel Bătrân, Breugel cel Bătrân și așa mai departe.

Hipercorectitudinea asta politică nu e decât rizibilă. Nu înseamnă că-i respectăm mai mult pe bătrânii noștri dacă le spunem vârstnici.

E și un proverb românesc “Cine n-are bătrâni să-și cumpere”. Ia să traducem în limbaj corect politic. Iese cam așa “Cine n-are persoane vârstnice să-și achiziționeze”.

Hai să ne revenim și să le urăm bătrânilor, vârstnicilor, seniorilor, veteranilor sau cum vrem să le mai spunem “La mulți ani, viață lungă, sănătate și bucurii!”.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 3°C 6°C
CONSTANTA 7°C 12°C
CRAIOVA 4°C 6°C
BRASOV 4°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI