Semnificația zilei | Truman Capote, de la „retard” la „geniu”

30 septembrie 2019, 07:54

Truman Capote face parte din acea categorie de scriitori care transformă realitatea în fantastic. Ca paradox, lucrurile mici devin uriașe, iar temele fundamentale ale omenirii merg spre banalul cotidian.

Capote povestește un lucru simpatic care i s-a întâmplat când era copil.

Directorul școlii în care învăța a chemat-o pe mama lui la școală să-i semnaleze că micuțul Truman era cam retard. Mama a întrebat de ce. I-am făcut un test IQ și a ieșit mult sub medie. Părinții aproape se resemnaseră. Copilul Truman intrase în depresie. Nu mai voia să mănânce și tot ce făcea făcea prost. Mama a fost cea care și-a dat seama că trebuie să ceară și o a doua opinie.

L-a dus la o firmă care se ocupa cu teste de inteligență și aceasta l-a testat de trei ori după care a decretat.

E geniu!

Capote povestește cu umor cum toate speranțele i-au renăscut. Se uita în oglindă și-și țuguia buzele a dispreț față de toți care nu erau genii ca el. Își umfla muțchii și avea sentimentul că e atlet. Cam așa ar putea fi definită literatura lui.

De la retard la geniu.

Nu putem vorbi într-un minut de “Harfa de iarbă”, de „Sandvișuri cu diamante”, de „Domnișoara Bobbit” sau cu „Sânge rece”. Dacă nu le-ați citit, citiți-le! Dacă da, citiți-le!

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite