Semnificația zilei | Harriet Beecher Stowe și „Coliba unchiului Tom”

14 iunie 2019, 07:59

Dacă tastezi numele Harriet cu doi de r în bara de căutare Google, a treia sugestie care îți apare e Harriet Beecher Stowe. Iar dacă scrii “colibă”, a doua opțiune este “Coliba unchiului Tom”. E drept, după Colibași, orașul autoturismului nostru național, Dacia.

Iată deci că Harriet Beecher Stowe, deși nu strălucește ca scriitură este extrem de cunoscută. Iar singurul ei roman mai de Doamne-ajută, “Coliba unchiului Tom” e printre cărțile preferate ale unei uriașe părți din populație. Și asta nu pentru valoarea literara a scrierii ci pentru mesajul ei nobil umanist.

Harriet a fost o aboliționistă ferventă și s-a luptat pentru drepturile persoanelor de culoare cu toata puterea și mijloacele ei. Din fericire a și trăit să apuce vremurile în care sclavia afro-americanilor a fost abolită.

Despre asta este și „Coliba unchiului Tom”: povestea unui bărbat de culoare care e vândut la mai multi stăpâni, unii omenoși alții nu, și care moare trist și sclav. O poveste cu emoție de telenovelă, cu unchiul Tom care era bun la suflet și care trăiește o frumoasă prietenie cu o fetiță albă, simbol ușor cliseistic al schimbului de generații.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite