Semnificația zilei | Gandhi, profetul care făcea minuni moderne

De personajul nostru de astăzi e aproape imposibil să nu fi auzit. Pe la mijlocul secolului 20, profetul Gandhi reuşea să facă adevărate minuni moderne.

02 Octombrie 2019, 07:40 (actualizat 02 Octombrie 2019, 08:50) |
Semnificația zilei. Gandhi cel cu suflet mare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Gandhi a fost ca o luminaă pentru India. Venea din casta negustorilor, superioară. Părinții lui și-au permis să-l dea la studii în Anglia asupritoare.

Tânărul a devenit un avocat strălucit, însă destinul lui, karma era alta. 20 de ani a stat în Africa de Sud încercând și reușind să obțină oarece drepturi pentru indienii și străinii care lucrau acolo aproape ca sclavi.

Odată misiunea împlinită s-a întors în India natală. Acolo a făcut adevărate minuni, reușind să câștige independența față de imperiul britanic. Sigur, în timp și cu imense sacrificii. Chiar cu prețul scindării Indiei.

Revoluția lui nonviolentă e unică în istorie prin dimensiuni. Gandhi credea în iertare și iubire. Îi prețuia pe Isus și pe Tolstoi. Iar pentru ideile lui s-a certat cu prietenii și cu concetățenii. Aceștia însă îl divinizau.

Numele lui era Mohandas însă marele poet Tagore l-a botezat Mahatma („suflet mare” în sanscrită). Cartea lui preferată era Noul Testament. Și dacă n-ar fi fost intransigentă lui proverbială ar fi fost posibil să le ceară indienilor să devină creștini. Gandhi credea cu tărie că nimeni nu trebuie să-și schimbe religia. A mers până acolo încât a justificat și cultul indienilor, ciudat pentru alții, pentru vacă.

Explicațiile au fost puerile, dar puternice. Vaca reprezintă fraternitatea dintre om și animal, zice el, în așa fel încât să putem admite că orice formă de viață e sacră. Nu sunt eu vinovat că vaca a fost aleasă ca simbol.

A murit împușcat de un fanatic. Asta e versiunea oficială. Justifică însă spusele lui Isus, conform căruia nimeni nu e profet în țara lui.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 5°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV 0°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI