Semnificația zilei | Antoninus Pius, un împărat roman mai puțin cunoscut

19 septembrie 2019, 08:13

Antoninus zis și Pius a fost cel de-al 15-lea împărat roman. Nu e prea cunoscut fiindcă în vremea lui nu au fost războaie. Și nici scelerat nu era ca Nero sau Caligula. Din contră, domnia sa de 23 de ani a fost perioada cea mai prosperă a marelui imperiu. Atât de bine mergea economia, încât mai  multe cetăți și provincii au cerut să fie anexate.

Antoninus vine, așa cum îi spune și numele din ginta Antonia. Familia era una bogată, iar el era un avocat de succes. Așa că în 138 când a fost desemnat imperator avea o avere de două ori mai mare decât PIB-ul Romei. Ce credeți că a făcut? A vărsat-o pe toată în visteria statului și a sporit-o an de an.

Toți romanii s-au bucurat, mai puțin nevastă-sa Faustina, o doamnă cam frivolă despre care s-au spus multe lucruri urâte. Antoninus a iubit-o enorm și, când a murit a cerut Senatului s-o declare zeiță. I-a construit și templu și a angajat preotese.

Istorii controversate se spun despre el, însă e cam greu de crezut că porecla, cognomenul de Pius, adică cel bun, i s-a dat pentru că era rău.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite