SEMNAL DE ALARMĂ | Substanțe chimice nocive, detectate în ambalaje și recipiente folosite de rețele fast-food din Europa, arată un studiu realizat de asociaţii europene sanitare şi de mediu

Fast-food
Fast-food
20 mai 2021, 14:57

Folosirea acestor substanţe chimice, nocive pentru sănătate, este o practică extinsă, potrivit rezultatelor acestui studiu publicat joi şi care a arătat că peste 70 % din probele recoltate şi studiate prezentau o expunere intenţionată la PFAS. PFAS sunt compuşi chimici organofluorici sintetici, care au atomi multipli de fluor ataşaţi la un lanţ alchilic.

„Substanţele PFAS se folosesc pe scară largă în ambalajele alimentare şi în recipientele de unică folosinţă din Europa”, notează autorii acestui studiu, la care a participat Alianţa pentru Sănătate şi Mediu şi alte şapte organizaţii non-profit dedicate problemelor mediului înconjurător şi sănătăţii.

Au fost studiate ambalaje şi recipiente din restaurante precum McDonalds, KFC, Subway şi Dunkin Donuts, precum şi de la mai multe puncte de servire rapidă din supermarketuri din şase ţări europene (Republica Cehă, Danemarca, Franţa, Germania, Olanda şi Marea Britanie).

Rezultatele au relevat suspiciunea că 38 dintre cele 99 de mostre (38%) de astfel de ambalaje folosite în localurile fast-food au fost tratate cu produse PFAS pentru a se obţine rezistenţa la ulei.

De asemenea, 32 dintre cele 42 de mostre selectate pentru analiza chimică (76%) au demonstrat o expunere intenţionată la PFAS, deşi s-au găsit urme ale acestor substanţe şi în mostrele selectate pentru analize şi care nu fuseseră tratate în mod intenţionat.

Concluziile studiului arată că 99% din fluorul organic prezent în acest mostre selectate nu poate fi captat pentru o analiză specifică de laborator, ceea ce înseamnă că este imposibilă identificarea cu certitudine a compuşilor PFAS prezenţi.

Jitka Strakova, autoarea principală a studiului, cercetătoare la ONG ceh Arnika, a declarat că este „momentul ca Uniunea Europeană să acţioneze şi să interzică imediat şi permanent toate tipurile de PFAS din recipientele alimentare pentru a proteja consumatorii”.

PFAS au fost supranumite „substanţe chimice veşnice”, pentru că sunt extrem de persistente în natură, având un timp îndelungat de descompunere şi contaminând apa potabilă, solul şi aerul.

Studiile ştiinţifice au relevat totodată că o serie de PFAS au efecte grave pentru sănătate, precum dezvoltarea cancerului, provoacă un impact nociv asupra sistemului imunitar, reproductiv şi hormonal, determinând şi un răspuns mai redus la vaccinuri.

În Danemarca, unde utilizarea acestor substanţe în ambalaje pentru alimente este interzisă din iulie 2020, niciuna dintre pungile pentru cartofi prăjiţi de la McDonald’s nu a prezentat o expunere la PFAS.

Totuşi, au fost găsite recipiente care au fost tratate în mod intenţionat cu PFAS la aceleaşi articole din Republica Cehă şi Marea Britanie, unde legislaţia naţională nu protejează consumatorii faţă de expunerea la aceste substanţe chimice nocive.

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite