Semnal de alarmă pentru economia României, după ce agenția Fitch a revizuit perspectiva pentru țara noastră de la stabilă la negativă

18 aprilie 2020, 20:17

Economia va scădea cu aproape 6% în acest an, estimează Agenția Fitch. Mult peste prognoza oficială a guvernului de -1,9%. Iar deficitul bugetar va ajunge la 8% din PIB, peste proiecția de 6,7% a autorităților de la noi. Din cauza împrumuturilor necesare pentru cheltuielile în creștere, datoria publică va urca la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani, după cum au calculat experții agenției de rating. Prognoza se bazează pe ipoteza că Guvernul va reduce sau va abandona cu totul majorarea cu 40% a pensiilor din septembrie și va limita alte majorări salariale.

Ministrul Finanțelor susține că înrăutățirea perspectivei este un avertisment clar dat de agenție populiștilor din Parlament. Pe de altă parte, Fitch a păstrat ratingul, ceea ce arată încrederea pe care agenția o are în măsurile luate de guvern, consideră Forin Cîţu.

Agenţia de evaluare financiară se așteaptă ca majoritatea sectoarelor economice să își revină spre finalul acestui an, iar în 2021 să avem iar creștere economică, de 5%. Relansarea va fi susținută de exporturi, investiții și consum. România ar putea chiar beneficia, pe termen mediu, de schimbarea priorităților de investiții ale companiilor globale.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite