Semnal de alarmă după răspândirea pestei porcine. Oamenii sunt responsabili pentru răspândirea virusului, susțin autoritățile

Probleme tot mai mari cu pesta porcină africană. Vecinii se apără de boala care poate veni din România, iar politicienii şi opinia publică s-au revoltat după ce ministrul Agriculturii a comparat sacrificarea porcilor din zonele de carantină cu Holocaustul. Pe de altă parte, marea problemă în răspândirea pestei africane sunt oamenii: localnici din zonele contaminate au dus inclusiv animale în alte gospodării şi localităţi, iar astfel au răspândit virusul. O spun specialiştii care au confirmat 10 focare numai în Brăila.

26 Iulie 2018, 16:43 (actualizat 26 Iulie 2018, 17:23) |
Semnal de alarmă după răspîndirea pestei porcine
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În județul Brăila, al doilea după Timiș în ceea ce privește efectivele de porcine, pesta a fost identificată în trei localităţi. Peste trei mii de animale din gospodăriile oamenilor au fost sacrificate.

Prefectul județului Brăila, George Palade: "La momentul acesta avem 10 focare și o suspiciune, Aceste focare și suspiciuni sunt pe raza UAT-ului Frecăţei, Berteștii de Jos și Stăncuţa".

Primele focare au apărut ca urmare a contactului dintre porcii domestici lăsați liberi prin pădurile din Insula Mare a Brăilei și mistreți.

Autoritățile încearcă să limiteze răspândirea virusului.

Șeful poliției Brăila, comisar șef Adrian Glugă: "La momentul de față au fost instalate puncte pentru dezinfecție și filtre pentru controlul rutier la trecere bac Gropen,  Insula Mare a Brăilei, la trecere bac Stânca, la intrarea în localitatea Spiru Haret, la ieșire din localitatea Berteștii de Susu și, de ieri, filtru între Stăncuța și Cuza Vodă".

Dacă fermele de porci sunt monitorizate fără încetare, iar circulația animalelor sălbatice este și ea ținută sub control, cea a oamenilor nu poate fi restricționată.

Directorul DSV Brăila, Gicu Drăgan: "Oamenii nu sunt atât de conștienți cât să nu mai umble dintr-o localitate în alta, fiind vectorul principal de transmitere a pestei porcine africane".

Geronimo Brănescu, președintele ANSVSA, despre pesta porcină: "Detecția rapidă a bolii este cheia succesului în acest caz. Cu cât reacţionează mai rapid la o suspiciune și ne notifică, anunță medicul veterinar, cu atât noi intervenim mai prompt și stopăm la sursă diseminarea virusului în teritoriu".

Toți oamenii vor fi despăgubiți. Chiar și cei care aveau animale pe care nu le aveau declarate. Oamenii sunt însă nemulțumiți.

Sunt 7 județe afectate de pesta porcină: Sălaj, Satu Mare, Bihor, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 14°C 13°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 12°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI