SEMNAL DE ALARMĂ | A început să crească numărul persoanelor care se prezintă la UPU Iași cu suspiciune de COVID-19

Spital COVID
Spital COVID
26 februarie 2021, 13:29

Coordonatorul UPU de la Spitalul „Sf Spiridon” din Iaşi, dr Diana Cimpoeşu, a declarat că în ultimele două zile la Urgenţe s-au prezentat aproximativ 50 de persoane care suspectau că au COVID-19. Doar jumătate din cazuri au fost confirmate, însă cele mai multe dintre acestea au fost în situaţie gravă, a precizat medicul.

„Am constatat în ultimele două zile că numărul de pacienţi cu suspiciune de SARS-CoV-2 este uşor mai crescut decât în zilele anterioare, când exista o pantă lent descendentă. Panta de acum este uşor crescătoare. Au fost prezenţi la noi pacienţi în stare gravă, cu necesar de oxigen, de ventilaţie non-invazivă, şi chiar de intubaţie şi ventialţie mecanică, prezentând complicaţii care au agravat insuficienţa respiratorie. Pacienţii au vârste între 38 şi 78 de ani, iar internarea, după investigaţiile şi computerul tomograf făcute în UPU, s-a făcut în special la Spitalul de Boli Infecţioase. Au fost şi pacienţi care aveau forme uşoare, dar aceştia erau puţini, care au putut merge la domiciliu pentru tratament în ambulator”, a declarat presei prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU-SMURD Iaşi.

Aceasta a subliniat importanţa diagnosticării cât mai rapide a infectării cu acest virus şi a atras atenţia că au fost cazuri care pacienţii au solicitat ajutor abia după o săptămână de la debutul stării de rău. A fost şi un contact a unor persoane confirmate cu COVID-19 care a solicitat să fie transportat cu ambulanţa la Urgenţe pentru a fi testat.

„Această infecţie este prezentă, încă, între noi, iar modalitatea de rezolvare a cazurilor trebuie să înceapă cât mai precoce. Aceasta este şansa oricărui pacient de a avea o evoluţie cât mai favorabilă. Încă există mortalitate, ne uităm şi la nivel naţional, din infecţia cu COVID-19. Pacienţii pe de o parte trebuie să încerce să prevină infecţia cu virusul SARS-CoV-2, iar dacă apar primele simptome mecanismul este acelaşi: anunţarea medicului de familie, care prin Direcţia de Sănătate Publică trimite la domiciliu un echipaj care realizează testarea. Dacă starea pacientului este gravă de la început, atunci se impune apelul la 112, doar atunci. Contacţii trebuie să meargă pe aceeaşi filieră a testării iniţiale, rămânând la domiciliu mai ales dacă nu au simptome. Ieri un bărbat de vârstă tânără a solicitat ambulanţa pentru că era contact al unui pacient din familie depistat pozitiv. El a venit la spital, în UPU, solicitând testare. Testarea se face în afara spitalului. Este aceeaşi regulă ca până acum. În Urgenţe trebuie trataţi doar pacienţii cu forme severe”, a mai spus dr. Diana Cimpoeşu.

Medicul a recomandat ca atunci când o persoană simte stări de rău să îşi contacteze imediat medicul de familie.

„Cel mai important este să nu ajungă la aceste forme severe iar la primele manifestări, care pot fi respiratorii, digestive, care pot fi la persoanele vârstnice şi o alterare a stării generale, sunt persoane care se prezintă cu ameţeli sau sindrom vertiginos nu foarte tipic, dar indicând o suspiciune. Trebuie să înceapă elementele de diagnostic de la domiciliu cât mai precoce. Este şansa de a merge spre o terapie corectă, spre un diagnostic corect şi o evoluţie bună”, a precizat prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă