Semnificația zilei | La mulți ani, Dumitru Prunariu!

27 septembrie 2019, 07:32

Dumitru Prunariu este primul și singurul român care a zburat în spațiu. Când ești primul, încă se mai poate vorbi, dar când ești singurul, atunci e mai greu de comentat. Putem spune că e de departe cel mai bun cosmonaut român? Putem. Mai ales că e singurul.

Prunariu s-a pregătit îndelung în Rusia alături de un alt candidat român ,Dumitru Dediu. La final a fost ales el fiindcă era mai bine pregătit tehnic.

În ciuda glumei apărute în anii 80 care spunea că Prunariu s-a întors pe pământ cu degetele bandajate. De ce? Fiindcă ori de câte ori voia să pună mâna pe butoane, rușii îi dădeau peste degete. De gluma asta râde și el cu umor fiindcă știe cel mai bine că n-a fost așa.

La întoarcerea pe Pământ, pentru performanța lui deosebită, autoritățile comuniste i-au dat și o primă. Echivalentul a trei salarii. Nu e rău pentru un zbor în spațiu. Vă dați seama, dacă ajungea pe Lună. Îi dublau prima.

După Revoluție a primit Steaua României în grad de mare ofițer. Azi Dumitru Prunariu împlinește 67 de ani. Să-i zicem și noi “La mulți ani!”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă