Semnificația ridicării pavilionului, geacului și marelui pavoaz, la bordul navelor militare. De ce se trag 21 de salve de tun

Manifestările din portul militar Constanța au debutat cu ceremonialul de ridicare a pavilionului, geacului și marelui pavoaz, la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului Național al României și tragerea a 21 de salve de tun. Comandorul Cornel Tănăsescu, de la Statul Major al Forțelor Navale, a explicat care e semnificația acestor simboluri.

15 August 2022, 10:29 (actualizat 15 August 2022, 14:41) Știrile TVR |

PAVILIONUL reprezintă drapelul de luptă al navei, este simbolul gloriei, onoarei și vitejiei militarilor și este legătura pe care marinarii militari o au cu patria și cu poporul român, a explicat, la TVR Info, comandorul Cornel Tănăsescu, de la Statul Major al Forțelor Navale.

"GEACUL este un semn distinctiv de marină, care se arborează la prova navei, adică la partea din față și, pe lângă culorile naționale, are și simbolul ancorei pe acest tip de pavilion. MARELE PAVOAZ reprezintă un set de pavilioane ridicat de la prova la pupa navei, într-o anumită ordine, un anumit colorit al pavilioanelor, cu culoarea predominantă albastru la prova, galben - centrul navei și roșu spre pupa, puse într-o ordine firească în culorile drapelului național. Ridicarea pavilionului, geacului și marelui pavoaz se face, de obicei, în zile de sărbătoare. De Ziua Marinei, de Ziua Națională a României, de Ziua Imnului, de Ziua Drapelului", a spus comandorul.

Cât despre cele 21 de salve de tun, această tradiție vine din marina britanică, din epoca velierelor, a continuat Cornel Tănăsescu. "Condiția era ca navele care intră în porturi să-și arate bunele intenții și în acel moment lansau un număr de lovituri atât cât era capacitatea magaziei de muniție. Există și o variantă în care salvele de tun erau alternative, se răspundea de la coastă, navele de pe mare executau aceste salve. Nu avem o variantă finală, dar asta e, ca tradiție marinărească".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 21°C
IASI 18°C 19°C
CLUJ 12°C 17°C
CONSTANTA 19°C 19°C
CRAIOVA 19°C 19°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI