Selma Lagerlof, prima femeie care a câștigat premiul Nobel pentru literatură

20 noiembrie 2019, 09:15

Selma Lagerlof e o scriitoare suedeză care a câștigat la un moment dat Premiul Nobel. Nu asta e cea mai mare realizare a ei. Cel mai important lucru e că a scris. Selma scria exact cum noi ne spălăm pe dinți dimineața. Avea o ușurință în a povesti dincolo de obișnuit.

Cărțile ei sunt în principiu alegorii cu elemente de fantastic. Dar ea a reușit să facă din fantastic un banal cotidian. Nills Holgersson, personajul ei, a zburat pe spatele unei gâște sălbatice fix asa cum noi cum noi călătorim cu mașina personală, cu metroul sau cu trotineta electrică.

Din Charlotte Lowenskold a făcut o Madamme Bovary mai realistă. Narațiunea ei e cursivă ca un izvor care cade pe stâncă la vale. Sentimentul pe care îl ai când o citești e ca tot ce înseamnă zbucium interior, probleme personale sau neajunsuri se topesc în aerul rece prin care zboară gâștele care-l învață pe micul Nills cum să fie copil și cum să facă în așa fel să devină un adult inteligent și responsabil.

Despre viata ei s-au scris puține lucruri. Poate și pentru că viața ei a fost în mare parte dedicată poveștilor. Într-o fraza simplă se poate spune că e greu să fii trist dacă o citești pe Selma Lagerlof, o doamnă care arată mai degrabă ca o institutoare draconică într-o școală particulară, dar care ascundea sentimente de adolescentă plină de iubire.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite