EXCLUSIVITATE

Seismul din 1977, în imagini rare din Arhiva TVR. Un sunetist al TVR a înregistrat semnalele transmise de supravieţuitorii din blocul Scala

La aniversarea de 60 de ani a  Televiziunii Romane, jurnaliştii de astăzi au realizat un reportaj amplu despre implicarea echipelor de ştiri ale Televiziunii Publice, în acele momente cumplite. Un sunetist al Televiziunii Române a înregistrat semnalele transmise de posibilii supravieţuitori din blocul Scala, prăbuşit la cutremurul din martie ‘77. Ceauşescu era de faţă, dar a ordonat abandonarea căutărilor. Urmăriţi imagini şi mărturii nedifuzate de la cea mai mare tragedie care a lovit România, într-un documentar de Cristian Răuţu.

04 Martie 2017, 12:20 (actualizat 04 Martie 2017, 12:26) |
Imagini rare din arhiva TVR de la cutremurul din 1977
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

O energie distructivă, egală cu 10 bombe atomice de tipul celei de la Hiroshima, a fost eliberată din adâncul pământului şi a lovit România în seara de 4 martie 1977, la ora 21 şi 22 de minute.

În urma cutremurului, numai în Bucureşti s-au prăbuşit 32 de blocuri şi clădiri mari.

Una dintre echipele TVR a filmat încercările grupelor de salvatori de a relua căutarea supravieţuitorilor sub ruinele blocului Scala. Trecuseră zile bune de la cutremur şi zona fusese acoperită. La fiecare 15 minute se făcea linişte absolută pentru a auzi strigătele ori semnalele posibililor supravieţuitori.

Sunetistul Constantin Eana a avut ideea de a monta microfoane pe grinzi. Sunetul amplificat putea fi ascultat cu claritate, în căşti. În spatele său se afla Nicolae Ceauşescu. A ordonat abandonarea căutărilor.

Imaginile unice au fost descoperite în Mapa Specială, o secţiune a Arhivei TVR în care au fost depuse imagini nedifuzate din activitatea oficială, dar şi privată, a cuplului dictatorial.

Primul jurnalist român care a relatat imediat după producerea cutremurului este Octavian Cepraga, pe atunci redactor la RadioTeleviziunea Română.

La ora producerii cutremurului, la Televiziunea publică rula pelicula bulgărească intitulată "Dulce şi Amar". Echipa Ştirilor pregătea buletinul informativ care urma să fie transmis în direct, după terminarea filmului.

La cutremurul din 1977, românii au dovedit că pot fi solidari în faţa marilor încercări, aşa cum s-a mai întâmplat, de atunci, doar la Revoluţie.

În 55 de secunde au murit 1.570 de oameni, 11.300 au fost răniţi, 32.900 locuinţe s-au prăbuşit, 35.000 de familii au fost sinistrate, iar 763 de unităţi economice - afectate. Pagubele s-au ridicat la echivalentul a 2 miliarde de dolari.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 11°C
IASI 14°C 13°C
CLUJ 12°C 10°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 11°C 7°C
BRASOV 12°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI