Seismologii suedezi au anunțat că au înregistrat explozii în apropierea conductelor Nord Stream în ultimele 36 de ore. Avarii fără precedent la 3 linii offshore într-o singură zi. Kremlinul strigă prima "sabotaj"

Alertă în Marea Baltică din cauza unei avarii majore la gazoductul Nord Stream 1, închis de gigantul rus încă de la sfârșitul lui august, sub pretextul mentenanței. Operatorul Nord Stream 1 a anunțat că gazoductul a suferit avarii "fără precedent" la 3 linii offshore într-o singură zi, iar Kremlinul susține că nu poate exclude ipoteza unui sabotaj. Seismologii suedezi au anunțat că au înregistrat explozii în apropierea conductelor Nord Stream în ultimele 36 de ore.

27 Septembrie 2022, 19:19 (actualizat 28 Septembrie 2022, 13:53) Știrile TVR |

Autoritatea maritimă suedeză a emis o avertizare cu privire la două scurgeri de gaze de la gazoductul Nord Stream 1 în apele teritoriale suedeze și daneze.

Anunțul vine la o zi după ce autoritățile daneze au avertizat cu privire la o altă scurgere, de la gazoductul Nord Stream 2, care nici măcar nu a intrat în exploatare, neavând avizele necesare.

Kristoffer Böttzauw, directorul Agenției daneze pentru energie: "Este neobişnuit. Şi faptul că au fost trei incidente într-un timp atât de scurt este extrem de neobişnuit. De aceea urmărim cu îngrijorare ce se întâmplă".

Cele două scurgeri sunt localizate la nord-est de insula daneză Bornholm. Nu este clar ce anume a cauzat aceste scurgeri de gaz.

Klaus Mueller, director Bundesnetzagentur: "O întrebare crucială: cine a făcut asta, dacă nu a fost un accident? Şi mai important: ce urmează? Noi nu excludem nici o ipoteză. Evident că există o avarie la gazoduct, dar din ce cauză? Înainte ca rezultatele investigaţiei să apară, nu excludem nimic".

Tim McPhie, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: "În acest moment, este prematur să speculăm în legătură cu cauzele scurgerilor. Ieri, autoritățile daneze au cerut navelor să evite o arie de cinci mile nautice la sud-est de Bornholm din cauza unei scurgeri de gaze de la gazoductul Nord Stream 2, care a ajuns în Marea Baltică".

Mai târziu în aceeași zi, operatorul conductei Nord Stream 1, care a funcționat la capacitate redusă de la jumătatea lunii iunie, înainte de a se opri complet la sfârșitul lui august, a dezvăluit și o cădere de presiune pe ambele linii ale gazoductului Nord Stream 1.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 10°C
IASI 2°C 8°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI