Seism pe insula italiană Ischia. Două persoane au murit și 40 au fost rănite. O familie cu trei copii a fost scoasă de sub dărâmături

22 august 2017, 07:44

Final fericit pentru familia cu trei copii, prinsă sub dărâmături

O întreaga familie cu trei copii – cel mai mic de 7 luni, ceilalți de 8 și 11 ani a rămas prinsă sub dărâmături, după ce clădirea în care locuia s-a prăbușit. Mama a reușit să iasă prima și a chemat, disperată, echipele de intervenție. După o noapte de muncă, la ora 4 dimineața salvatori l-au scos în viață pe Pasquale, copilul de numai șapte luni al familiei.

Prinși sub dărâmături și protejați de un pat au rămas ceilalți doi copii ai familiei. Timp de câteva ore, pompierii au fost în contact cu ei, reușind chiar sa le ofere și apă. În jurul orei 11 (ora locală) au reușit să îl scoată și pe Mattias, cel de-al doilea frate, în vârstă de 8 ani.

După încă două ore de emoții și muncă salvatorii l-au scos și pe Ciro, copilul cel mare al familiei, în vârstă de 11 ani, informează la Stampa.

Două femei și-au pierdut viața

La câteva sute de metri distanță de locul în care a fost prinsă sub dărâmături familia cu trei copii,  o femeie în vârstă a murit, ucisă de cărămizi căzute dintr-o biserică. În acelasi loc, a fost recuperat, după câteva ore, corpul altei victime – tot o femeie.

Insula Ischia, aflată cam la o oră de mers cu feribotul din Napoli, s-a cutremurat la ora 9 seara. Au urmat 14 replici ale seismului.

S-au prăbușit șase clădiri inclusiv o biserică; alte construcții au fost grav avariate.

Niciun om de pe insulă – localnic sau turist – nu a dormit noaptea trecută.

Cele mai mari distrugeri au fost în partea înaltă a insulei. Hotelurile și imobilele de locuințe de pe coastă nu au avut de suferit. Au fost afectate două comune în mod deosebit: Casamicciola și Lacco Ameno din vecinătate.

Ischia, o insula vulcanică, e destinația preferată de turiștii germani, mai ales. Dimineață, toți au început să plece cu feriboturi puse special la dispoziție.

Autorităţile au anunţat pe Twitter că mai multe clădiri s-au prăbuşit, altele sunt grav avariate. Unicul spital de pe insulă a fost şi el afectat de cutremur; unii pacienţi au fost evacuaţi, dar o structură provizorie a fost instalată pentru răniţi.

Italia comemorează, luni,  un an de la devastatorul cutremur din Amatrice, în centrul ţării, aproape de Marea Adricatică; au murit acolo şi în comunele învecinate aproape 300 de oameni. În octombrie 2016 şi ianuarie 2017, încă trei cutremure au devastat aceeaşi regiune.

Insula Ischia a fost frecvent lovită de seisme, dintre care cel mai grav în iulie 1883. Cu o magnitudine de 5,8, el a făcut peste 2.000 de morți, printre care familia filosofului Benedetto Croce, în vârstă de 17 ani la acea dată și scos în viață de sub dărâmături.

MAE anunță că niciun român nu a fost afectat în cutremur

Ministerul român de externe a anunțat, marți dimineață că Ambasada României la Roma a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, pentru a verifica dacă există persoane de cetăţenie română afectate. Până la acest moment, la nivelul misiunii diplomatice nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea unor cetăţeni români afectaţi de seism.

Cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Roma – (0039) 06 835 233 58;  (0039) 06 835 233 56; (0039) 06 835 233 52;  (0039) 06 835 233 44, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice 0039 345.147.39.35.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite