Seism de magnitudine 8,1 în Mexic. Bilanț actualizat: cel puțin 58 de morți. Doi români au cerut asistenţă Ambasadei din Ciudad de Mexico

8 septembrie 2017, 08:23

Imaginile filmate de oameni din Mexic arată forța cutremurului care a zguduit țara noaptea trecută. Mișcarea de pământ de peste 8 pe Richter a avut epicentrul la aproape 100 de km de coasta de sud-vest la o adâncime de 70 de km. Cutremurul a fost urmat și de mai multe replici puternice. Seismul s-a resimțit și în capitala Ciudad de Mexico, la o mie de kilometri distanță, unde oameni speriați au ieșit din case.

ACTUALIZARE Cel puţin 58 de oameni au murit în cutremurul care avut loc noaptea trecută în Mexic, arată un bilanţ de ultimă oră al autorităţilor. Cu o magnitudine de 8,2, seismul a fost cel mai mare din ultimul secol. Evaluarea totală a pagubelor şi a pierderilor de vieţi omeneşti va dura mai multe zile.

ACTUALIZARE Bilanțul victimelor a crescut la cel puțin 32 de morți, au anunțat autoritățile.

ACTUALIZARE Bilanțul victimelor a crescut la cel puțin 26 de morți, au anunțat autoritățile, iar pagubele materiale sunt semnificative. Un deces a fost raportat și în Guatemala.

ACTUALIZARE Totalul victimelor „este de 15, pe baza numărătorii efectuate de statele federale”, a declarat directorul Protecției Civile din Mexic, Ricardo de la Cruz, presa locală.

Zece persoane au fost ucise în statul Oaxaca, a spus președintele mexican. Alte trei au murit în statul Chiapas și două în statul Tabasco. Enrique Penna Nieto a mai spus că magnitudinea seismului este de 8,2.

ACTUALIZARE În urma seismului, Ministerul Afacerilor Externe sfătuiește cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Statele Unite Mexicane să acorde maximă atenţie anunţurilor autorităţilor locale. De asemenea, persoanele care au cunoştinţă despre cetăţeni români aflaţi în stare de dificultate ca urmare a acestei succesiuni de seisme, fie din Mexic, fie din Guatemala, sunt rugate să contacteze Ambasada României la Mexico City pentru acordarea asistenţei necesare, în coordonare cu autorităţile locale. În cazul declanşării alarmei locale (prin posturi locale de radio sau telefoane mobile), este obligatorie adăpostirea de urgenţă în locuri rezistente la seism sau tsunami.

Cetățenii români afectaţi de situaţia din atenţionare pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Statele Unite Mexicane  +525552800447 și +525552801869, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: +525538833072.

ACTUALIZARE Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața în urma seismului, care a provocat valuri în ocean, și a provocat pagube în câteva clădiri potrivit Reuters.

ACTUALIZARE Magnitudinea cutremurului a fost revizuită la 8,1, potrivit Institutului American de Geofizică (USGS), iar potrivit institutului mexican de Seismologie, la 8,4. Și adâncimea la care s-a produs a fost modificată la 69,7 kilometri, după ce inițial fusese anunțată o adâncime de 33 de kilometri. Seismul a fost urmat numeroase replici.

(w300) Seism în

Mircea Radulian, directorul științific al INFP, a explicat la 1 Matinal, ce înseamnă un cutremur cu magnitudine atât de mare. Un cutremur mare se produce în medie o dată pe an. Un astfel de cutremur, având în vedere energia eliberată, poate să producă pagube mari. La o distanță de 100 de kilometri pot să fie pagube mari. În  mod cert cutremurul produce replici, și la magnitudinea 8, replicile pot fi peste 6 grade, a explicat Mircea Radulian.

Seismul a avut loc în în largul coastelor Mexicului, în zona de graniță cu Guatemala. Epicentrul cutremurului a fost la aproximativ 100 km de ţărm.

Mai multe elicoptere au străbătut cerul imediat după cutremur,  căutând victime sau posibile adune prin oraș, Într-un cartier central, zeci de oameni speriați au ieșit afară după cutremur, unii în pijamale, alții înfășurați în paturi, transmite Reuters.

Epicentrul seismului s-a aflat la 87 de kilometri sud-vest față de orașul Pijijiapan, la o adâncime de 69,7 kilometri.

Este cel mai mare cutremur produs în Mexic în ultimii 32 de ani.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite