SEISM 2018. Exercițiul de simulare a intervenției după un cutremur major - ziua a doua. Raed Arafat: Întârzieri de reacţii nu au fost. Au fost anumite aspecte de rezolvat pe parcurs, care s-au rezolvat foarte bine

Exerciţiul de simulare a operațiunilor de salvare Seism 2018 este o probă dură pentru toate autorităţile din România. În cea de-a doua zi s-a lucrat cu multe echipe din străinătate. Din Israel a fost adus un spital mobil, de ultimă generaţie, dotat cu terapie intensivă. Pe stadioanele din Voluntari şi Afumaţi, dar și pe Arena Națională au fost amenajate tabere de sinistraţi. Iar în Baza militară 70 din Pantelimon şi Armata Română a instalat un spital mobil militar. Scenariul a inclus și o replică de magnitudine 5,8. Exercitiul este monitorizat de experți de la UE și NATO. Oamenii sunt sfătuiți să nu intre în panică și să se informeze de pe paginile oficiale și aplicațiile mobile DSU.

14 Octombrie 2018, 09:12 (actualizat 14 Octombrie 2018, 22:23) Știrile TVR |
Adelin Petrișor, la Telejurnal, cu bilanțul zilei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Este a doua zi de exerciţiu pentru toate autorităţile care trebuie să acţioneze în situaţii de urgenţă. Mobilizarea este una de excepţie. La 24 de ore de producerea cutremurului, au fost instalate tabere în care să fie adăpostiţi sinistraţii.

Potrivit scenariului, a doua zi după seism, s-a produs o replică a acestuia, cu magnitudinea 5,8, în zona Vrancea, la o adâncime de 141 km.

S-a pus accent pe componenta internațională. În scenariu, România nu mai face față și cere ajutor internațional.

Toate autorităţile din ţară au intrat în alertă sub comanda Centrului Naţional, activat în afara Capitalei, la Ciolpani.

Conform scenariului, sunt 3.ooo de decese, peste 5.000 de oameni răniți, aproximativ 40.000 persoane fără adăpost, 35.000 fără electricitate şi 45.000 fără apă potabilă. Au fost afectate peste 3.900 clădiri. 5 spitale din Bucureşti au fost distruse de cutremur, 22 spitale au fost distruse parţial, iar 8 au fost avariate însă au rămas funcţionale.

Încă de ieri a fost activată linia TELVERDE dedicată aparținătorilor persoanelor dispărute și rănite.

Jandarmii au asigurat măsurile de ordine și siguranță publică în zonele special amenajate ca tabere de sinistrați, precum și în cele destinate acordării îngrijirilor medicale pentru persoanele rănite.

Echipe ale poliției judiciare și criminaliști au făcut cercetări și au ridicat probe.

Crucea Roșie Română, Radioamatori Voluntari în Situații de Urgență, Asociația Asistenților Sociali, Clubul Câinilor Utilitari, Serviciul de Ajutor Maltez în Romania și Rescue 4x4 s-au implicat în acordarea de suport în cadrul intervențiilor, cu toate resursele disponibile.

Echipajele de intervenţie în situaţii de urgenţă se deplasează în teren pentru efectuarea recunoașterilor și evaluarea pagubelor generate de această replică a cutremurului.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că, după prima zi a exerciţiului, nu au fost descoperite probleme în ceea ce priveşte viteza de reacţie, dar există aspecte legislative care trebuie îmbunătăţite.

Potrivit scenariului exercițiului Seism 2018, cutremurul a avut loc în Nereju, Vrancea, s-a produs la ora 8.37, la o adâncime de 140 de km și a durat 57 de secunde. În primă fază, toate liniile de comunicație au căzut și, mai bine de o oră, autoritățile au acționat în baza protocoalelor cunoscute, și nu a ordinelor directe primite de la centru.

ACTUALIZARE 20.00 Raed Arafat, șeful DSU, la Telejurnal: Cu d-na ministru Pintea am rezolvat problema certificatului de liberă practică pentru medici care vin din afară, sunând la președintele Colegiului Medicilor. Medicii care vin să ne ajute, mai ales din afara Uniunii, nu au drept de liberă practică și trebuie să-l obțină. În mod normal, poate să dureze săptămâni, poate uneori și mai mult. Acest lucru trebuie să fie îndreptat, în cazul unui dezastru. De exemplu, la instituirea stării de urgență, dacă acceptăm medici din afară, considerăm că au deja drept de liberă practică și terminăm discuția. Asta e o soluție ideală și se aplică de către Agenția federală pentru managementul situațiilor de urgență din SUA și am putea să o aplicăm și noi.

ACTUALIZARE 19.00 Sediul Centrului 70 Geniu Aviaţie. Secretarul de stat Raed Arafat, declarație comună cu comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Christos Stylianides.

Raed Arafat, șeful DSU: Acest exerciţiu ne permite să facem schimb de experienţă, de a învăţa unii de la ceilalţi şi de a descoperi punctele slabe înainte ca un dezastru să se întâmple şi nu în timpul dezastrului. Un exerciţiu lung care cere foarte multe resurse şi sunt convins că toată lumea va învăţa foarte mult.

Comisarul Christos Stylianides: Prin acest exercițiu solidaritatea europeană dovedește că nu reprezintă doar vorbe goale. Dragi prieteni, pentru a arăta că nu sunt vorbe goale avem nevoie de ceva concret. Avem nevoie de acțiuni concrete pentru rezultate tangibile. Avem nevoie de acțiuni reale pentru oameni adevărați. Iar acest exercițiu este o definiție a ceea ce am spus. Acest eveniment este și un exemplu de ceea ce putem realiza împreună. Pentru că atunci când ne confruntăm cu dezastre naturale toți suntem în aceeași barcă. Și trebuie să acționăm împreună.

ACTUALIZARE 16.30 Comisarul european pentru ajutor umanitar şi managementul crizelor, Christos Stylianides, a ajuns la Bucureşti. Comisarul a inspectat spitalul mobil al echipei de intervenţie italiene instalat la Institutul 'Ana Aslan'.

ACTUALIZARE 14.40 Organizatorii exerciţiului SEISM 2018 anunţă că în scenariul simulării a fost introdusă o replică a cutremurului, cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter. Zona afectată este în special municipiul Bucureşti.

ACTUALIZARE 10.50 Declarații secretarul de stat în MAI, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, de la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani:

- Conform scenariului, până acum avem 2098 de persoane decedate, 3912 persoane rănite, 7250 de persoane dispărute și 30 de mii se persoane sinistrate
- Mai sunt 130 de mii de persoane afectate
- 30 de mii de consumatori nu sunt alimentați cu energie electrică
- 25 de mii de persoane nu au acces la rețeaua de apă
- Au fost distruse 250 de case și avariate alte 900

- Au început să se construiască tabere de sinistrați în Afumați și Voluntari 
- În cursul nopții a ajuns prima echipă internațională, cu un spital mobil - echipa Israelului
- Urmează să înceapă să activeze din seara asta 
- Exercițiul continuă foarte bine, se învață
- În cursul nopții s-a făcut un transfer medical de la București la Cluj, unde s-a verificat viteaza de reacție a Clujului, au fost înștiințați cu trei ore înainte că vor veni răniți
- Astfel de transferuri vor continua și în cursul zilei de azi
- De azi după masă încep să funcționeze spitalele mobile

- Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a precizat că în desfăşurarea exerciţiului că nu au fost întârzieri de reacţii şi că aspecte punctuale apărute pe parcurs "s-au rezolvat foarte bine": "Întârzieri de reacţii nu au fost. Au fost anumite aspecte de rezolvat pe parcurs şi care s-au rezolvat foarte bine. De exemplu, când soseşte o echipă internaţională, poate că uneori lipseşte o hârtie. Ideea este - şi asta e parte din exerciţiu - cât de repede o rezolvi. Şi s-au rezolvat toate aspectele (...) foarte rapid".

- Arafat  a precizat că lucrurile au fost rezolvate ca şi când ar fi fost vorba despre o situaţie reală, astfel încât să se vadă exact cât ar dura rezolvarea problemelor. În condiţii normale, autorizarea medicilor străini pentru a lucra în România poate dura câteva săptămâni. Pentru situaţiile de criză, s-a găsit soluţia unei proceduri rapide care să le permită medicilor să lucreze în momentul în care ajung în ţară. Aceştia sunt autorizaţi temporar pentru lucrul în România.

- Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a anunțat că după-amiază va ajunge în ţară comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Christos Stylianides.

Autorităţile au fost în alertă maximă toată noaptea, din cauza exerciţiului SEISM 2018. Conform scenariului, au murit peste 2.000 de persoane şi au fost rănite peste 3.900. Victimele au fost transportate la spitale din Capitală şi din ţară. Pentru că în unitatea de primiri urgenţe de la Floreasca s-au prezentat într-un interval scurt de timp, foarte mulţi răniţi, strada a fost blocată azi noapte şi au fost instalate corturi unde s-a acordat ajutor medical.

Au fost amenajate tabere pentru sinistraţi

În a doua zi a exercițiului, autorităţile au amplasat două tabere pentru sinistraţi pe stadioanele din Afumaţi şi Voluntari, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Cele două tabere au o capacitate de câte 200 de persoane fiecare, în cazul unei situaţii reale. Au fost instalate inclusiv dușuri și corturi unde sinistrații pot lua masa. În cadrul acestor tabere vor acţiona, alături de echipele pompieri, şi voluntari cooptaţi de organizaţiile neguvernamentale.

O altă tabără este pe Arena Națională, formată din module provenite din județele Timiș, Hunedoara, Cluj și Mureș.

Pompierii desfăşoară, de asemenea, misiuni de căutare-salvare a persoanelor prinse sub dărâmături la fabrica Iutei, de evacuare a persoanelor recuperate de sub dărâmături la Academia Română, dar şi misiuni de salvare a unor persoane surprinse la înălţime la Fabrica de bere Rahova.

Iar în Baza militară 70 din Pantelimon şi Armata Română a instalat un spital mobil militar.

Un avion C27 Spartan al Armatei, în scenariu

În cadrul exerciţiului Seism 2018, o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, a efectuat, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, o misiune de evacuare pe ruta Bucureşti - Cluj pentru transferul a 15 răniţi în urma seismului major înregistrat sâmbătă dimineaţă. Dintre cei 15 răniţi, şapte sunt intubaţi, trei dintre aceştia prezentând arsuri.

Autoritățile vor să verifice cum ar funcţiona transportul de victime în spitalele din afara Capitalei.

Pacienţii au fost asistaţi pe timpul zborului de către o echipă SMURD din cadrul Spitalului de Urgenţă Floreasca, formată din medici, asistenţi şi paramedici militari, ei fiind duşi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

Echipe din Israel și Bulgaria, în sprijinul României. O israeliancă de origine română face parte din echipă

În sprijinul echipelor medicale mobile ce acționează pentru salvarea a cât mai multor răniți în urma seismului major, s-a alăturat și o echipă formată din 168 de medici și asistenți medicali din Israel. Au aterizat în această noapte pe Baza 90 Otopeni.

Imediat au început montarea unui spital de campanie considerat cel mai performant din lume: acolo pot fi operații copii, se pot face intervenții de reconstrucție și are chiar o secție de terapie intensivă.

Medicul israelian de origine română, maior Anca Mihailovici, face parte din echipa care a venit să ajute România.

Anca Mihailovici: Suntem capabili să oferim prim ajutor la traume majore, facem operații complicate. Avem și un clown terapeutic. Spitalul este cunoscut în lume pentru participarea la diferite operații de ajutorare. Am fost în Haiti, în Nepal, în Filipine, Turcia.

Salvatorii străini vor participa în următoarele zile la multe misiuni comune cu pompierii și medicii români.

Salvatorii bulgari spun că exercițiul Seism 2018 este şi o lecție pentru ei.

Petar Tikov este pompier în Bulgaria de 15 ani și e încântat că, odată cu exercițiul de la București, poate să vadă cum își planifică pompierii români misiunile. Fiecare zi împinge totul la limită.

Obținerea certificatului de liberă practică pentru medicii veniți din străinătate e de durată

În România, obținerea unui certificat de liberă practică de la Ministerul Sănătății durează chiar și câteva săptămâni. Procedura trebuie simplificată, este de părere șeful DSU, Raed Arafat. Împreună cu Colegiul Medicilor, această procedură va fi simplificată, astfel încât, în eventualitatea unei intervenții, medicii care vor veni din străinătate să ajute vor primi certificatul mai repede.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI