Şeful Jandarmeriei Române, Ionuţ Cătălin Sindile, chemat la Parchetul General. 300 de plângeri împotriva jandarmilor, depuse până acum

20 august 2018, 09:37

De dimineață, mai multe persoane care au participat la mitingul din 10 august au mers la Parchetul General pentru a se plânge că au fost agresate de jandarmi ori că au inhalat gaze lacrimogene. Numărul celor care au depus plângeri depășește acum 300.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a prezentat aseară un raport din care reiese că au existat jandarmi care au avut un comportament violent, însă foarte puțini.

Carmen Dan, ministrul de Interne: „Au fost identificate cinci situații susceptibile de comiterea de abuzuri împotriva unor persoane care nu au săvârșit acte de violență”.

Dosarul care este acum la Parchetul General, Secția militară, vizează infracţiunile de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, în timpul intervenţiei în forţă a jandarmilor la protestul antiguvernamental. Procurorii au cerut jandameriei documente, au audiat peste 100 de persoane, iar astăzi l-au chemat pe actualul șef al Jandarmeriei Române să explice de ce unii jandarmi aveau ascunse numerele de pe cască. Tot astăzi, ministrul Justiției a făcut primele declarații referitoare la dosarul incidentelor din Piața Victoriei.

Tudorel Toader, ministrul Justiției: „Procurorul general ne asigură că această anchetă va fi una… cred că a spus «obiectivă». N-aveam nevoie de aceste asigurări, pentru că toate anchetele trebuie să fie obiective”.

Și polițiştii din Teleorman verifică din ce cauză a murit un bărbat care a participat la protestul din 10 august. Acesta a primit îngrijiri medicale în Piaţa Victoriei pentru că avea o sângerare la nivelul nasului. Suferea și de boli cronice. Dar a refuzat transferul la spital, susţine Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Cinci zile mai târziu a ajuns la Spitalul Judeţean din Alexandria cu hemoragie digestivă, iar noaptea trecută a decedat. Reprezentanţii spitalului spun că pacientul era în evidenţă pentru mai multe afecţiuni cardiace şi digestive. Cauzele exacte ale decesului vor fi stabilite în urma necropsiei.

TEODORA DRAGOLE, purtător de cuvânt IPJ Teleorman (prin telefon): „Poliţiştii din Alexandria au fost sesizaţi de către reprezentanţii Spitalului Judeţean cu privire la decesul unui bărbat în vârstă de 68 de ani. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului şi au deschis un dosar penal prin moarte în condiţii necunoscute”.

La 10 zile de la protest, în spital mai sunt internate două victime. Au arsuri pe 10-15% din suprafaţa corpului.

 

ACTUALIZARE Șeful Jandarmeriei române a fost chemat la Parchet. Procurorii vor să afle în ce a constat prezența sa acolo și cum au fost coordonate acțiunile forțelor de ordine.

ACTUALIZARE Procurorii continuă ancheta. Ei au cerut mai multe documente de la Jandarmerie și cine sunt jandarmii care aveau numerele de ăe caschetă ascunse.

La Parchetul General sunt așteptați, și astăzi, oameni care să depună plânger împotriva jandarmilor, ca urmare a violențelor dib 10 august, din Piața Victoriei.

Până acum, toate plângerile au fost depuse la Parchetul Militar, însă ancheta a fost preluată de procurorii Parchetului General.

De astăzi, toți cei care vor să depună plângeri sau să facă denunțuri o pot face la Parchetul General.

În total, 300 de oameni au depus plângeri, până acum.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite