Şeful diplomaţiei turce: Reluarea dialogului privind NATO cu Suedia şi Finlanda nu are sens. Premierul suedez: Uşa NATO nu e închisă

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu / captura Youtube
Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu / captura Youtube
26 ianuarie 2023, 17:45

El a adăugat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că nu există nicio ofertă privind evaluarea separată a candidaturilor Suediei şi Finlandei la Alianţa militară nord-atlantică.

În paralel, la Stockholm, premierul suedez Ulf Kristersson a spus că ţara sa vrea să reia dialogul cu Turcia.

Acesta a declarat agenţiei de presă suedeze TT că „există fără îndoială o şansă” ca Suedia să adere la NATO la vară, în pofida disputei cu Turcia, a consemnat dpa.

Premierul suedez nu a vorbit despre un calendar în acest sens, dar şi-a exprimat speranţa ca acest lucru „să se întâmple cât mai curând posibil”.

Turcia nu a spus niciodată explicit că uşa Suediei (pentru a adera la NATO) este complet închisă, aceasta fiind şi impresia creată de rundele de discuţii desfăşurate cu Turcia începând din vara trecută, a menţionat Kristersson.

El a atras atenţia şi asupra presiunii exercitate asupra Turciei de o majoritate a ţărilor NATO, însă a notat că „Turcia va fi cea care ia decizia şi nimeni altcineva”.

„Ar fi foarte rău pentru securitatea Suediei să dureze mai mult decât e absolut necesar”, a adăugat premierul suedez, asigurând că este „gata să discute oricând cu (preşedintele turc Recep Tayyip) Erdogan”, pentru a detensiona atmosfera „încinsă”.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă