Şeful ANP: În cazul Rudel Obreja s-a intervenit conform cutumelor medicale din orice spital

Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Dan Halchin, a declarat, luni, că în cazul fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja s-a intervenit potrivit cutumelor medicale din orice spital, informează Agerpres.

25 Iulie 2022, 21:25 (actualizat 25 Iulie 2022, 21:27) Știrile TVR |
Rudel Obreja

Tribunalul Ilfov a dispus, vinerea trecută, ca Obreja să fie eliberat pe o perioadă de trei luni din Penitenciarul Jilava, unde executa o pedeapsă în dosarul Gala Bute, pentru a se putea trata de cancer într-un spital civil din ţară.

Pe 7 iulie, el solicitase instanţei să îi fie întreruptă executarea pedepsei de cinci ani, invocând probleme grave de sănătate, pentru care are nevoie de tratament "în condiţii umane".

"În cazul Rudel Obreja s-a acţionat în concordanţă cu prevederile şi cutumele medicale pe care le regăsim în orice spital, (...) tot ce s-a putut uman face în această speţă s-a făcut. S-a rostogolit ideea că ar fi fost în dureri foarte mari de la depunere, lucru care nu este adevărat. Persoana privată de libertate a fost depusă în sistemul penitenciar pe 7 aprilie, a beneficiat de toate evaluările standard care se realizează, avea o stare de sănătate normală, iar problemele şi simptomatologia care au dus în final la diagnosticarea acestei boli teribile au început la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie", a explicat Dan Halchin, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că Rudel Obreja a ieşit la muncă în prima jumătate a lunii iunie. "Dacă lucrurile vehiculate în spaţiul public că ar fi fost ignorate, că ar fi avut dureri extraordinare, ar fi fost reale, nu cred că cineva poate să suporte dureri de magnitudinea asta şi să şi muncească", a afirmat directorul general al ANP.

Şeful Direcţiei Medicale a ANP, Laurenţia Ştefan, a menţionat că unităţile penitenciare au în dotare cabinete de medicină de familie similare cu reţeaua sanitară publică, iar examinarea lui Rudel Obreja s-a efectuat clinic pe baza simptomatologiei prezentate de acesta.

"Medicul nostru curant de la Penitenciarul Jilava, în momentul în care a evaluat pacientul, a ridicat anumită suspiciune de diagnostic pe baza acuzelor subiective prezentate. În prima zi, efectiv, când a fost simptomatologia mai accentuată, imediat a fost programat la evaluare, similar cu procedura unui medic de familie. Prima prezentare a fost făcută într-un penitenciar-spital. Tot pe baza simptomatologiei s-au făcut din punct de vedere clinic şi paraclinic analize uzuale, care au fost în limite normale. Ulterior, la câteva zile, din nou această prezentare de afecţiune, dureri mai intense, imediat în ziua respectivă a fost trimis la Spitalul 'Bagdasar-Arseni'", a declarat Laurenţia Ştefan.

Potrivit acesteia, penitenciarele-spital nu au în dotare aparatură de înaltă performanţă, computer tomograf sau RMN. Ea a adăugat că la Spitalul "Badgasar-Arsenie" lui Rudel Obreja i-au fost realizate investigaţii clinice şi paraclinice, iar primul CT i-a fost făcut la Spitalul Universitar de Urgenţă Floreasca pe 22 iunie.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI