Şefii DSP demişi au fost chemaţi la Ministerul Sănătăţii. Premierul: „Faptul că aţi identificat 5 vinovaţi este doar un slab început”

27 iulie 2017, 12:23

ACTUALIZARE 13.30. Subiectul vaccinării a fost reluat în şedinţa de guvern de astăzi. După prezentarea situaţiei făcută de ministrul Sănătăţii Florian Bodog, premierul Mihai Tudose i-a reproşat că “faptul că aţi identificat doar cinci vinovaţi că este doar un slab început”.

“Azi i-am convocat pr toţi cei cinci directori DSP care au fost în discuţii în ceea ce priveşte acoperirea foarte slabă a vacinării.  De asemenea, am depus la prima lectură în Guvern – şi o voi solicita pe ordinea de zi suplimentară – Legea vaccinării, pentru a putea pune în aplicare tot ceea ce am propus ca măsuri. Unul dintre secratarii de stat va urmări în fiecare zi modul în care se desfăşoară vaccinarea, iar acolo unde va fi nevoie voi interveni şi eu”, a spus ministrul Sănătăţii.

Mihai Tudose: “Faptul că aţi identificat doar cinci vinovaţi cred că este doar un slab început. Nu trebuiau să moară nişte oameni, nişte copii şi noi să ne enervăm toţi, ca să descoperim că ceva nu merge. Cineva trebuia să vadă din timp că nu merge, domnule ministru!”

_____________________________

Decizia a fost luată de ministrul Sănătăţii, după ce a fost încheiată evaluarea campaniei naţionale de vaccinare. Peste 220.000 de copii sunt nevaccinați împotriva rujeolei. În unele judeţe, rata de vaccinare este de 30 -40%, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca aceasta să fie de 95%.

Caraş Severin, Hunedoara, Neamţ, Ilfov şi Prahova sunt judeţele cu cele mai scăzute rate ale vaccinării. Cea mai gravă situaţie este în Caraş Severin, unde doar unu din trei copii este protejat împotriva rujeolei. Toţi şefii direcţiilor de sănătate din aceste judeţe au fost demişi.

Iar ceilalţi şefi ai Direcţiilor de Sănătate Publică din ţară au primit avertismente scrise, pentru că în niciun judeţ nu sunt vaccinaţi 95% din copii. Ministerul susţine că sunt trei cauze ale nevaccinarii: părinţii nu şi-au adus copiii la medicii de familie, deşi au fost chemaţi, au refuzat vaccinarea sau nu au existat seruri suficiente. S-a ajuns astfel la peste 8.200 de cazuri de rujeolă şi 32 de decese.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite