Sefarzii, evreii spanioli, vor avea o școală academică la Tel Aviv pentru ca limba vorbită de ei să nu dispară

13 aprilie 2018, 19:03

O spaniolă medievală, așa sună limba vorbită de sefarzi, evreii spanioli din Peninsula Iberică.

Orașul Toledo, din provincia cu același nume situată în centrul Spaniei, este un muzeu în aer liber. Altădată cunoscut pentru producția de săbii, astăzi Toledo atrage turiștii din toate colțurile lumii pentru monumentele istorice.

De 32 de ani, orașul este în Patrimoniul Universal UNESCO. În cartierele evreiești se mai păstrează și astăzi pavajul cu piatră cubică. În centrul orașului se află o superbă sinagogă ridicată în anul 1356.

După expulzarea evreilor, în 1492, lăcășul a fost convertit în biserică catolică. În exil, evreii spanioli sau sefarzii, au luat cu ei moștenirea culturală și religioasă pe care le-au răspândit în Africa de Nord sau în Sudul Europei.

Madridul a inițiat o serie de proiecte menite să repare greșeala făcută în perioada medievală. Printre acestea se numără și Juzemo. Experții vor ca această limbă să nu dispară și pentru aceasta radioul public spaniol oferă săptămânal un spațiu de 15 minute sefarzilor.

Acum 32 de ani, Matilde Barnatan a reușit să obțină acest spațiu la radioul public. Timp de 15 minute, sefarzii din toată lumea pot asculta poeme, muzică și pot afla istoria lor.

Sefarzii vor ca limba lor să intre în Patrimoniul UNESCO pentru că este o bijuterie.

Academia Spaniolă vrea să deschidă o școală academică la Tel Aviv. Toate diligențele au fost făcute, mai lispește răspunsul autorităților israeliene care pare a fi doar o formalitate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite