Şefa guvernului danez, Mette Frederiksen, primită la Chişinău de preşedinta Maia Sandu

Şefa guvernului danez Mette Frederiksen primită la Chişinău de preşedinta Maia Sandu
Şefa guvernului danez Mette Frederiksen primită la Chişinău de preşedinta Maia Sandu
31 ianuarie 2023, 15:04

Uniunea Europeană este hotărâtă să crească asistenţa macro-financiară pentru Republica Moldova şi să susţină republica în procesul său de integrare europeană, a declarat la Chişinău şefa guvernului danez, după o întrevedere cu preşedinta Maia Sandu.

La rândul său, în declaraţii pentru presă, Maia Sandu s-a referit la consecinţele războiului din Ucraina şi la criza energetică şi a subliniat că aderarea la UE va ancora Republica Moldova într-o comunitate în care oamenii trăiesc în pace şi prosperitate, transmite Radio Chişinău.

Sandu a subliniat că un stat democratic „nu poate rezista singur în regiunea noastră dominată de război şi de interesele Rusiei”, precizând că Moldova poate supravieţui aici ca o ţară democratică, doar aderând la Uniunea Europeană. Şefa statului a mai spus că vizita premierului danez va da un impuls nou colaborării dintre cele două ţări.

„Aderarea la UE ne va ancora într-o comunitate a statelor democratice, în care cetăţenii trăiesc în pace şi prosperitate. Iar pacea în ţara noastră depinde de rezistenţa ucrainenilor”, a subliniat Maia Sandu

„Danemarca este un lider european în domeniul gestionării deşeurilor. Anul acesta ţara noastră va începe realizarea unui program naţional de gestionare a deşeurilor solide. De asemenea, ne-am asumat un angajament ambiţios de decarbonizare pentru următoarele decenii. Dorim să cooperăm cu Danemarca în aceste sectoare. Suntem interesaţi de intensificarea schimburilor economice şi creşterea investiţiilor daneze în Republica Moldova’, a mai declarat Maia Sandu.

La rândul său, Mette Frederisksen a spus că Moldova este un prieten important al Danemarcei şi că cele două ţări îşi vor consolida parteneriatul. Totodată, şefa guvernului danez a reiterat sprijinul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

„Noi, în cadrul Uniunii Europene, suntem determinaţi să creştem asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova până la suma de 295 de milioane de euro. Astăzi am reiterat angajamentul nostru pe termen lung pentru Republica Moldova. Am discutat şi despre tranziţia verde şi cred că avem mai multe domenii în care am putea conlucra foarte strâns cu Republica Moldova’, a spus Mette Frederisksen.

Maia Sandu a mai amintit că anul trecut Republica Moldova a fost apreciată în raportul global privind starea democraţiei ca un „punct luminos” pe harta Europei şi a urcat cu 49 de poziţii pe locul 40 în lume în clasamentul libertăţii presei. Republica Moldova luptă acum pentru a-şi apăra pacea, democraţia şi libertatea, a declarat Maia Sandu.

Vizita întreprinsă Mette Frederiksen la Chişinău este prima a unui premier danez în Republica Moldova.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite