Şefa FMI intenţionează să reducă previziunile sale de creştere mondială, din cauza variantei Omicron

Kristalina Georgieva
Kristalina Georgieva
4 decembrie 2021, 09:48

„O nouă variantă care s-ar putea răspândi foarte repede ar putea zgudui încrederea şi, în acest sens, vom asista probabil la revizuiri în scădere ale previziunilor noastre din octombrie pentru creşterea globală”, a declarat Kristalina Georgieva în cadrul unei conferinţe Reuters Next.

În octombrie, FMI a mai revizuit în scădere previziunile sale de creştere a produsului intern brut global la 5,9% anul acesta, faţă de 6% în iulie, din cauza problemelor logistice şi a vaccinării inegale.

Pentru 2022, FMI miza atunci pe o creştere mondială neschimbată la 4,9%.

Din octombrie, FMI a lăsat deja să se înţeleagă că creşterea ar putea fi mai puţin susţinută decât se aştepta, deoarece blocajele din lanţurile de aprovizionare nu sunt resorbite, provocând un puseu inflaţionist în întreaga lume.

„Înainte chiar de apariţia acestei noi variante, ne temeam că relansarea, deşi continuă, îşi poate pierde o parte din elan”, a recunoscut vineri Kristalina Georgieva.

Ea a mai subliniat că creşterea celor mai mari două economii ale lumii, Statele Unite şi China, motoarele relansării globale, fusese deja frânată de varianta Delta care s-a răspândit la sfârşitul verii şi toamna.

FMI publică de obicei în ianuarie revizuiri ale previziunilor sale din octombrie.

Omicron, o versiune cu mutaţii multiple a coronavirusului, a fost raportată pentru prima dată în Africa de Sud la 24 noiembrie şi este acum prezentă în câteva zeci de ţări.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă